Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via
https://www.dierickxleys.be/nl/studies/assa-abloy.
Toegangsbeheer is een cruciaal aspect van veiligheid en gemak in onze moderne wereld. Of het nu gaat om het ontgrendelen van onze voordeuren, het beheren van toegang tot bedrijfspanden of het beveiligen van gevoelige informatie in datacenters, de juiste technologie kan een wereld van verschil maken. Een bedrijf dat al jaren voorop loopt in de ontwikkeling van toegangsbeheeroplossingen, is Assa Abloy. Het bedrijf Assa werd in 1994 afgesplitst van het Zweedse veiligheidsbedrijf Securitas. Kort daarna fusioneerde Assa met de Finse slotenproducent Abloy, een dochtervennootschap van Wärtsilä (in laatstgenoemd bedrijf participeert de Zweedse holding Investor nog steeds). Het bedrijf ging datzelfde jaar nog naar de beurs. Het bedrijf groeide, mede door acquisities, uit tot ‘s werelds grootste leverancier van deur- en toegangsoplossingen. Het bedrijf is wereldwijd actief en bedient diverse markten, waaronder de commerciële, industriële, residentiële, educatieve, gezondheidszorg- en overheidssectoren.
Troeven
Wereldwijd is er een toenemende vraag naar beveiliging. Vooral in Azië is er op dat vlak nog ruimte voor groei van meer gesofisticeerde oplossingen. Een van de grootste troeven van Assa Abloy is dat het een zeer sterke speler is met weinig concurrenten. Of misschien iets genuanceerder: er zijn wereldwijd weliswaar heel wat concurrenten, maar dat zijn doorgaans spelers die een pak kleiner zijn en lokaal werken. Op wereldvlak zijn er dus amper een handvol bedrijven die Assa Abloy het vuur aan de schenen kunnen leggen.
Onder andere door overnames heeft het bedrijf bovendien een portefeuille opgebouwd met merken die synoniem zijn geworden met kwaliteit en beveiliging in de industrie (vb. Yale, Litto, Keso).
Intussen is toegangscontrole veel verder geëvolueerd dan louter mechanische sloten en daarom heeft het bedrijf geïnvesteerd in slimme technologieën en innovatieve oplossingen, zoals elektronische sleutels en IoT-gebaseerde producten. Toegangscontrole wordt in toenemende mate een technologische aangelegenheid en voor kleinere spelers is het minder evident om daarin te volgen.
Assa Abloy opereert ook wereldwijd met een uitgebreid netwerk van dochterondernemingen en distributiekanalen. Grotere bedrijven verkiezen daarom wellicht Assa Abloy boven lokale leveranciers.
Opmerkelijk is ook dat twee derde van de omzet uit naverkopen bestaat. Dat kunnen onder andere
upgrades, herstellingen (na slijtage of inbraak), software-upgrades en nieuwe keycards zijn. Dat type
verkopen is doorgaans stabieler en voorspelbaarder.
Nog slechts één derde van de omzet bestaat uit de verkoop van klassieke sloten (daar zitten ook naverkopen in vervat). Die mechanische sloten zijn eenvoudiger en de concurrentie is dus hoger in dat segment.
De andere toepassingen zijn complexer en daarom is de concurrentie ook minder hevig in dat andere
segment. De complexe toepassingen zijn ook iets schadegevoeliger, wat aanleiding geeft tot meer
herstel- en vervangingsaankopen.
Ups en downs in de bouwsector
De verkoop van bouwgerelateerde producten, zoals deur- en toegangsoplossingen, kan stevig worden beïnvloed door economische schommelingen, al houdt Assa Abloy desondanks meestal relatief goed stand als het economisch minder goed gaat. Door de gestegen rente en stevige inflatie is er een duidelijke vertraging in de bouwsector merkbaar, en dat zowel in de VS als in Europa. In China zijn de problemen met de vastgoedmarkt zelfs nog een stuk uitdagender. De grootste
bouwbedrijven zijn daar in de problemen geraakt na jaren van ongelimiteerde bouwprojecten, die dan nog eens gefinancierd waren met (veel te) grote hefbomen.
En aangezien de bouwsector goed is voor zowat een vierde van de Chinese economie, is het duidelijk dat de problemen in China nog niet van de baan zijn. Het is wel zo dat China, en bij uitbreiding Azië, nog geen belangrijk deel uitmaken van de omzet van Assa Abloy, maar het is wel een regio waar toekomstpotentieel is. In die zin zijn de huidige problemen in China een tegenvaller.
Overnames
Assa Abloy is in het verleden deels gegroeid door mooie overnames aaneen te rijgen. Anderzijds kan
dat ook wel leiden tot uitdagingen bij het integreren van verschillende bedrijfsculturen en systemen. Ook bestaat telkens het risico dat er te veel betaald wordt voor een overname. Bovendien zal de weerstand van overheden groeien naarmate Assa Abloy zijn leiderschap uitbouwt (en verder overnames verricht). Door de historische groei (en dus de intussen aanzienlijke omvang van het bedrijf) wordt het ten slotte ook steeds moeilijker om nog een significant deel van de groei uit
overnames te halen.
Resultaten
Assa Abloy’s meest recente kwartaalresultaten waren degelijk, al hadden sommige beleggers op een iets hogere organische groei gerekend (die klokte af op 3%). Het is duidelijk dat de vertraging in de bouwsector niet zonder gevolgen blijft voor het bedrijf. De marges bleven anderzijds wel op een hoog niveau.
Door de cyclus heen, dus op langere termijn, mikt het management op circa 5% organische groei, aangevuld met nog eens 5% groei door acquisities.
Conclusie
Assa Abloy is actief in een interessante niche en is met voorsprong de belangrijkste speler in de sector.
Vandaar ook onze interesse in het bedrijf. Toch vielen de resultaten over het tweede kwartaal wat licht uit. De economische vertraging en de vertraging in de bouwsector begint het bedrijf wat parten te spelen, vooral in Europa. Het bedrijf komt op onze radar maar wellicht is het nog iets te vroeg om voluit te gaan.