Welkom op de blog van Dierickx Leys

Wat is de ideale spreiding van uw beleggingsportefeuille in ‘het nieuwe normaal’?

Geschreven door Dierickx Leys | 18 februari 2021

De pandemie heeft zonder twijfel een diepe impact. En die gevolgen zullen nog een hele tijd voelbaar blijven. Ook in positieve zin. Deze crisis heeft ons op een andere manier naar de markt en de samenleving laten kijken. Die andere kijk brengt ook allerlei krachtige reflexen teweeg; denk maar aan de versnelling in digitalisering, e-commerce en innovatie tout court. Ook het belang van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) groeit aanzienlijk. 

Moet u nu ook uw visie op uw beleggingsportefeuille bijsturen? En hoe bekijkt een private bankier/adviserend vermogensbeheerder het? 

Laten we even focussen op beleggen in het nieuwe normaal. 

Het mag gezegd worden: Covid-19 heeft er stevig op ingehakt. 

Niet alleen op zowat elke samenleving en alle economieën ter wereld, maar ook op de ‘gewone’ manier van leven en denken. “Een totaal nieuw situatie, ongezien”, stellen veel observatoren. 

Veel bedrijven pasten zich in sneltempo aan. In geen tijd waren de bouwers van webshops en de besteldiensten overbevraagd. Zelfs sterrenchefs bleken gewonnen voor take-away formules. De consument kreeg weer meer oog voor de lokale handelaar. Het belang van een goede werk-leven balans stond niet meer ter discussie. Telewerken werd bijna de normaalste zaak van de wereld. En ook de aandacht voor de natuur kreeg een forse boost, ‘Het nieuwe normaal’ deed zijn intrede. 

Impact op uw beleggingsportefeuille

Heeft een herstel van de economie na de crisis een impact op de beleggingsportefeuille? Op het eerste gezicht: natuurlijk. Wie zich vroeger relatief weinig vragen stelde bij de samenstelling van zijn portefeuille en zijn strategie, doet dit wellicht nu wel. U ook? 

De vraag is wel: welke impact precies? 

In elk geval verloopt het herstel in een complexer totaalplaatje dan toen. Eerst en vooral omdat het overal met verschillende snelheden verloopt. Ook de impact van de crisis op sectoren verschilt, net als de manier waarop ze zich herstellen. Overheden hebben middelen om hun economie te ondersteunen - of niet.

Aandelenmarkt: Full bull

Eind 2020 werd al een remonte genoteerd, samen met de positieve vaccinberichten. Ondertussen zorgt dit voor beleggingsopportuniteiten die soms erg aantrekkelijk zijn. Volgens diverse bronnen zullen aandelen in 2021 de best presterende beleggingscategorie vormen. 

Algemeen is het sentiment in de markt ‘full bull’. De meeste vermogensbeheerders zijn heel optimistisch wat betreft de aandelenmarkt in 2021 (bleek uit een rondvraag van BofA). 

De vaccinhoop zet hen ertoe aan volop te investeren in aandelen die van de heropening van de economie en de normalisering van het maatschappelijke leven zullen profiteren.

Hoe staan de adviserende vermogensbeheerders van Dierickx Leys hier tegenover? 

Stel: de vaccinatie werkt, we krijgen Covid-19 onder controle, het herstel kan effectief beginnen. Dan zullen sectoren na de stilstand door de Covid-pandemie aan activiteit herwinnen. Denk maar aan de oliesector, de chemie en dergelijke meer. De vraag trekt weer aan, dus ook de activiteit van de conjunctuurgevoelige, defensieve sectoren. 

Accentverschuiving

Bij herstel is de kans groot dat die defensieve sectoren opnieuw een hogere weging in de portefeuille krijgen, nadat vanaf maart-april 2020 technologie en farmacie meer gingen doorwegen in de portefeuilles.  

Let wel: zo’n accentverschuiving is een beslissing die nooit op één punt in de tijd wordt genomen, maar altijd gefaseerd wordt doorgevoerd. 

Dit brengt ons bij een belangrijk punt: net dan moeten we ook goed nagaan of er geen sprake is van een valse start of uitbraak, zoals een herstel van 10% na een daling van 40%. Aandelenkoersen kunnen herstellen, niet zozeer omdat ze fundamenteel ‘gedragen’ zijn dan wel omdat ze zoveel teruggevallen waren. 

We moeten zeker zijn dat de premissen die leiden tot een brede economische heropleving vervuld zijn. Pas dan kan er sprake zijn van een duurzaam herstel. 

Ook moeten we er rekening mee houden dat een aantal Covid-effecten zullen blijven doorwerken, zoals de trend naar een stay at home-economie, meer aandacht voor klimaat enz. Die zullen behoren tot ‘het nieuwe normaal’ en hun impact blijven hebben.

Ook in deze tijden - zelfs nu meer dan ooit - is een beleggingsportefeuille een individueel verhaal met de juiste verhouding bescherming en risico.

Heeft u nog geen helder zicht op úw beleggersprofiel? Kom erachter via de Beleggerstest >

In het aanbod strategische portefeuilles van Dierickx Leys is risicospreiding vaak het uitgangspunt omdat de risico’s worden uitgevlakt. 

Daarnaast zijn het voor de actieve belegger die meer risico aankan en -wil boeiende tijden. Vooral door het totaal nieuwe tijdskader waarin we ons bewegen. 

Optimistisch zijn, ook pragmatisch, een open mind hebben, maar niet té snel vervallen in een hoera-stemming.

Bent u klaar om met een ‘open mind’ buiten de klassieke dogma’s te denken en opportuniteiten te verkennen? Dan wordt Dierickx Leys Private Bank uw partner. En adviserend beheer wellicht dé oplossing voor u.