<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479708106200774&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Dalende grondstofprijzen geven beurzen steun

01 juli 2022


Vorige maand gaven we aan dat de belegger geprangd zit tussen hoop en vrees: hoop dat de inflatie
gepiekt heeft en de komende maanden begint te dalen, en vrees dat de inflatie nog lang hoog blijft
en maar langzaam zal beginnen dalen. Het einde van de oorlog in Oekraïne is ondertussen helaas
nog niet in zicht, waardoor de gasprijzen zeer hoog blijven en zo een sterke daling van de inflatiecijfers op korte termijn niet verwacht moet worden. Andere grondstofprijzen daarentegen kenden de voorbije weken vaak een terugval, wat sommige beleggers opnieuw wat moed gaf.

Zo daalden de prijzen van belangrijke industriële metalen als koper en ijzererts, maar ook landbouwgewassen als tarwe en palmolie in juni. Tegenover een jaar geleden staan de prijzen van die grondstoffen nog altijd fors hoger, maar de terugval van de pieken stemt beleggers optimistisch. Zij gaan er dan van uit dat de centrale banken erin slagen om een ‘zachte landing’ voor de wereldeconomie te realiseren. In dat scenario slagen de centrale banken er met hun renteverhogingen in om de economie net genoeg te vertragen zodat de inflatie opnieuw afneemt tot normale niveaus zonder de economie in een recessie te duwen. Ze zien de dalende grondstofprijzen dan ook als een voorteken dat de inflatiecijfers hebben gepiekt en dat de renteverhogingen hun effect beginnen te hebben. De meeste economen denken echter dat het niet gemakkelijk zal zijn om een zachte landing te realiseren, aangezien de inflatie te sterk is opgelopen. De centrale banken zouden dan ook de rente nog veel verder moeten optrekken om de inflatie weer onder controle te krijgen en riskeren zo de economie in een recessie te duwen. Het is vandaag nog te vroeg om daarover duidelijke conclusies te trekken.

De dalende grondstofprijzen zijn een positieve zaak, maar nog onvoldoende om te kunnen
concluderen dat de renteverhogingen van de centrale banken al beginnen te werken.

Ook interessant

blogpost over Actua

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.