<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479708106200774&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

De visie van Sven Sterckx op 2023! Episode 1: De onzichtbare recessie

08 februari 2023

TINA has left the building, Mr. Recession is knocking on the door!

Het is steeds uitkijken naar de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Samen met de zusterinstelling, de Wereldbank, geven zij plichtsgetrouw hun macro-economische vooruitzichten voor het komende jaar. Eind vorig jaar waarschuwden deze supranationale instanties voor een wereldwijde recessie.

Volgens Dhr. Malpass, de topman van de Wereldbank, is de economische groei in de geïndustrialiseerde landen aan het afnemen en zorgt de stijging van de dollar voor problemen in lage inkomenslanden. De toenemende energieprijzen vormen rechtstreeks en onrechtstreeks een probleem voor de economische groei. Deze stijging veroorzaakt immers een hoge inflatie die consumenten aanzet tot een voorzichtig bestedingspatroon. Daarnaast is de gestegen rente een bijkomend probleem voor de landen en bedrijven met een hoge schuldenberg.

De economische voorspellingen van het IMF zetten jaarlijks de toon en worden al vlug overgenomen door andere instellingen en banken. Nagenoeg iedereen verwacht momenteel een recessie.

Deze aangekondigde recessie is echter niet terug te vinden in de cijfers. Als we alle naoorlogse crisissen bekijken, merken we een terugkerend patroon op. Elke recessie wordt gekenmerkt door een krimpende economie, één tot drie kwartalen aan een stuk, dalende bedrijfswinsten en een stijgende werkloosheid.

Onderstaande 2 grafieken geven de werkloosheidsgraad weer in Amerika en in Europa. Op deze grafieken kunt u zien dat bij voorgaande recessies, bijvoorbeeld 2000 of 2008, het werkloosheidscijfer steeg. Vandaag zien we echter geen stijging van de werkloosheid, noch in Amerika noch in Europa. De werkloosheid in de respectievelijke continenten is eerder aan het dalen, en staat zelfs op het laagste niveau in zeer lange tijd. Deze parameter suggereert dat de Amerikaanse en Europese economie niet in recessie zijn.

Grafiek: werkloosheid in Amerika en Europa

Bron: Bloomberg

Bron: Bloomberg

Demografie zorgt voor een ijzersterke arbeidsmarkt

De Covid-crisis legde voor de eerste keer de kracht van de huidige arbeidsmarkt bloot. Om Covid-19 het hoofd te bieden werd de economie van de ene op de andere moment stilgelegd. Bedrijven konden niet anders dan mensen ontslaan. Bij het heropenen van de economie kwamen een aantal bedrijven in de problemen. Ze vonden onvoldoende mensen om al die jobs terug op te vullen. De mensen die midden vorig jaar op reis vertrokken met het vliegtuig hebben dit zeker gemerkt. De wachtrijen werden steeds langer. De luchthavens kampten met een personeelstekort. Het was zo erg dat verschillende luchthavens zelfs vluchten moesten schrappen.

Onderstaande grafiek van Bloomberg, welke de participatiegraad in Amerika weergeeft, laat het probleem van personeelstekort duidelijk zien. De participatiegraad geeft aan welk percentage van de mensen die geschikt zijn om te werken ook daadwerkelijk aan het werk zijn. De knik in de participatiegraad begin 2020 is ingegeven door het stilleggen van de economie om het aantal Covid besmettingen te beperken. Het feit dat de participatiegraad na Covid niet herstelt tot het niveau van voor de pandemie, geeft aan dat miljoenen Amerikanen niet meer zijn teruggekeerd naar de arbeidsmarkt omdat ze bijvoorbeeld vervroegd met pensioen zijn gegaan.

De belangrijkste reden voor de ijzersterke arbeidsmarkt moeten we zoeken bij demografische factoren. De babyboomgeneratie is effectief met pensioen gegaan. De jobs van een grote generatie moeten nu worden opgevangen door een kleinere generatie. Dit probleem zal niet onmiddellijk zijn opgelost. Voorlopig blijft het aantal openstaande jobs verder stijgen.

Grafiek: Participatiegraad

Bron: Bloomberg

Het mag duidelijk zijn dat noch Amerika, noch Europa vandaag in recessie is. Maar misschien heeft het IMF gelijk als ze zeggen dat het ergste nog moet komen? Misschien moet de recessie nog beginnen en zal over enkele maanden de werkloosheid stijgen. Om hierop een antwoord te formuleren is het belangrijk om naar de oorzaak van de huidige crisis te gaan.

Kom hierover meer te weten, in episode 2 van de visie van Sven Sterckx op 2023 : "Oorzaak van de crisis. Dalende inflatie vermindert de kans dat de economie dit jaar in recessie gaat."

Blijf op de hoogte!

Reacties (1)