<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479708106200774&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

De visie van Sven Sterckx op 2023! Episode 2: Oorzaak van de crisis

09 februari 2023

Dalende inflatie vermindert de kans dat de economie dit jaar in recessie gaat

We hebben vandaag te maken met een inflatiecrisis. In 2022 steeg de inflatie naar absolute recordniveaus. De inflatie in Europa steeg tot 10,7% wat het hoogste cijfer is sinds de start van de metingen in 1997, twee jaar voor de invoering van de euro. Voor België moeten we terug gaan naar 1975 om een even hoge inflatie terug te vinden. In Duitsland ligt de inflatie op het hoogste peil sinds december 1951.

In onderstaande grafiek geeft de blauwe lijn het verloop weer van de inflatie (CPI yoy = consumentenprijsindex year on year). Zoals aangegeven steeg de inflatie vorig jaar zeer sterk. Dierickx Leys gaat ervan uit dat deze inflatie relatief snel zal terugvallen.

Om dit te verklaren wil ik de aandacht vestigen op de lichtblauwe lijn in de grafiek, wat een zelf berekende (voorlopende) indicator is. Het geeft de prijsevolutie weer van een korf bestaande uit energie samen met huurprijzen voor Amerika en energie samen met uurlonen voor Europa. Deze indicator geeft duidelijk aan dat de primaire inflatie reeds is teruggevallen naar ongeveer 2%. Dat de gerapporteerde inflatie niet onmiddellijk volgt is te wijten aan secundaire inflatie of het nog doorrekenen van de gestegen kosten van het verleden naar de eindklant. De secundaire inflatie zal de komende maanden sterk dalen.

Grafiek: Inflatie Amerika

Bron: Bloomberg

Grafiek: Inflatie Europa

Bron: Bloomberg

Als we uitgaan van een dalende inflatie of een normaliserende inflatie, valt de oorzaak van de huidige crisis weg en bijgevolg achten we het mogelijk dat er ook in 2023 geen recessie komt in Amerika en in Europa, behalve de landen met een sterke afhankelijkheid van Rusland.

De piekrente wordt in het eerste trimester van 2023 verwacht. De taak van de centrale bankier

De taak van de centrale bankier is duidelijk. Zowel de Amerikaanse als de Europese centrale bank hebben als hoofddoelstelling het handhaven van prijsstabiliteit. De prijsstabiliteit is van essentieel belang om de economische groei te handhaven, de andere doelstelling van de centrale bank.

In de schoolboeken staat geschreven dat de centrale bank de rente moet optrekken om de inflatie te beteugelen. Dit klopt echter slechts gedeeltelijk. Het optrekken van de rente helpt niet altijd om de inflatie te bestrijden. De oorzaak van de inflatie is belangrijk om te bepalen of een rentestijging zal helpen om de inflatie naar beneden te krijgen of niet.

  • Inflatie aan de vraagzijde

Deze inflatie ontstaat langs de vraagzijde van de economie, met name wanneer consumenten, voor welke reden dan ook, meer gaan consumeren. Hierdoor stijgt de vraag naar goederen en/of diensten sneller dan de economie ze kan produceren. De gestegen vraag resulteert in prijsstijgingen.

  • Cost-push inflatie

Deze inflatie ontstaat langs de aanbodzijde. Door haperingen in de toeleveringsketen, door een oorlog of door een structureel probleem (onevenwicht) stijgen bepaalde grondstoffen. Deze gestegen productiekosten worden doorgerekend aan de consument.

Vandaag de dag hebben we te maken met een Cost-push inflatie. De energieprijzen evenals de grondstofprijzen zijn sterk gestegen door de oorlog in Oekraïne.

De inflatie die aan de vraagzijde ontstaat, kan de centrale bank bestrijden door de rente te verhogen. Hierdoor zullen consumenten minder lenen of meer geld op de spaarrekening plaatsen en bijgevolg minder consumeren. Het evenwicht tussen vraag en aanbod keert terug.

De Cost-push inflatie die we vandaag meemaken kan de centrale bank niet bestrijden met een renteverhoging. De gestegen rente biedt geen soelaas voor de oorlog in Oekraïne. Het is geen oplossing voor de logistieke problemen en zal het structureel probleem van de Amerikaanse huizenmarkt niet oplossen. Bij een Cost-push inflatie helpt het niet om de rente te verhogen. Hierdoor komen vraag en aanbod niet terug in evenwicht.

Is de centrale bank dan verkeerd om de rente op te trekken? Neen, we gaan er dan ook vanuit dat de centrale banken de rente niet hebben verhoogd om de inflatie af te remmen maar wel om de rente te normaliseren. De structureel te lage rente in Amerika en Europa zijn een gevaarlijk spel. Ze wegen op het lange termijn groeiverhaal, verlagen de productiviteit en veroorzaken bubbelvorming bij bepaalde activa. Een normalisatie van de rente en het stoppen van de geldcreatie zorgt ervoor dat de normale economische wetmatigheden terug hun werk kunnen doen, wat de economische stabiliteit op lange termijn ten goede komt.

Een normalisering van de rente betekent dat de centrale bank de rente plaatst op een niveau dat niet stimulerend, maar evenmin afremmend werkt voor de economie. Dit is de gekende natuurlijke rente of ook wel rentester genoemd. Deze natuurlijke rente kunnen we berekenen. Voor Amerika is deze rond de 4,25% in Europa rond de 2,75%. Dit betekent dat de centrale banken in het eerste kwartaal van dit jaar nog enkele kleine rentestijgingen zullen doorvoeren.

Nu de rente bijna is genormaliseerd, is het de moment om ook het risicoprofiel van uw portefeuille te harmoniseren. Ontdek het in episode 3, de laatste episode van de visie van Sven Sterckx op 2023!

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.