<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479708106200774&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Lagere rente stuwt beurzen nog hoger

02 augustus 2021

De opkomst van de besmettelijkere deltavariant van het COVID-19 virus veroorzaakte de voorbije
maand lichte onrust op de beurzen. In verschillende landen had de variant als gevolg dat geplande
versoepelingen werden uitgesteld of afgelast. In een aantal gevallen werden zelfs opnieuw strengere
maatregelen aangekondigd die de economische activiteit in die landen kunnen afremmen en de
winstgevendheid van een aantal sectoren opnieuw onder druk kunnen zetten. Het was dan ook
niet verwonderlijk dat vooral de aandelen uit de getroffen sectoren de voorbije weken wat zwakker
presteerden.

Daarnaast zorgde de Chinese overheid met een aantal ingrepen ook voor wat onrust op de
markten, waarbij vooral Chinese aandelen zwaar getroffen werden.

Ondanks die negatieve elementen bereikten de meeste beurzen in juli nieuwe jaarhoogtepunten en sloten ze de maand af met winst. De belangrijkste reden daarvoor is de opnieuw dalende langetermijnrente in zowel de Verenigde Staten als Europa. In juli kondigde de Europese Centrale Bank (ECB) een nieuwe inflatiedoelstelling aan.

Sinds het ontstaan van de euro was de doelstelling van de ECB om te streven naar een jaarlijkse
inflatie van ‘minder dan, maar dicht bij 2 %’. Die doelstelling wordt nu veranderd naar ‘2 %’. Bovendien stelt de bank ook dat die doelstelling tijdelijk mag overschreden worden. Daarmee geeft
ze aan dat ook wanneer de inflatie een tijd boven 2 % zou uitkomen – wat een reële mogelijkheid is
de komende maanden – ze niet geneigd zal zijn om snel de rentevoeten op te trekken. Impliciet geeft de ECB dus aan dat de kortetermijnrentevoeten nog lang op de huidige niveaus zullen blijven en dat we de eerste jaren geen renteverhogingen moeten verwachten. In de Verenigde Staten gaf de voorzitter van de centrale bank Jerome Powell vorige week nog eens aan dat de werkloosheid in de VS eerst nog veel verder moet dalen alvorens men ook nog maar zou beginnen denken aan het afbouwen van de monetaire steunmaatregelen.

Die duidelijke boodschappen leidden ertoe dat de langetermijnrentevoeten in zowel de VS als Europa opnieuw verder afbrokkelden na een duidelijke opstoot in de eerste maanden van het jaar die piekte eind maart. De rente op 10-jarige Belgische staatsobligaties werd daardoor met - 0,13 % opnieuw fors negatief. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in deze omstandigheden, waarin beleggers geen alternatief hebben voor aandelen (‘TINA’, There Is No Alternative), de aandelenbeurzen verder klimmen, ondanks dreigende deltavarianten en Chinese leiders die beursgenoteerde bedrijven aanvallen. Het resultatenseizoen komt nu stilaan op gang. We zullen de komende weken zien of goede prestaties van de bedrijven de beurzen, ondanks de reeds hoge waarderingen, nog verder naar nieuwe jaarrecords kunnen duwen.

 

New call-to-action

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.