Kering van de beursgetijden?
Wie hoopte op een rustige beurszomer was er in juli aan voor de moeite.
Vooreerst kregen we een resem geopolitieke stroomstoten toegedeeld. Zo ontsnapte de Amerikaanse presidentskandidaat Trump nipt aan een Kennediaanse ondergang, waar hij evenwel ontegensprekelijk krachtige campagnefoto’s aan overhield. Dat daardoor de voorsprong van ‘The Donald’ in de peilingen alweer verder opliep, was allesbehalve een zege voor politiek tegenhanger Biden, die uiteindelijk dan toch bezweek onder de druk van zijn partijgenoten (en geldschieters) om de race te verlaten en de fakkel door te geven aan vicepresident Kamala Harris.
Wie dan ook als ultieme overwinnaar uit de bus zal komen, in het protectionistische beleid ten opzichte van China zal het land ongetwijfeld blijven volharden. Uit een nieuwsbericht bleek immers dat de Bidenadministratie de handelsrestricties voor de halfgeleiderindustrie verder zou gaan uitbreiden. Een bericht waarop de chipaandelen aanvankelijk stevig onderuit gingen, maar nadien opnieuw wat herstelden toen duidelijk werd dat sommige landen zoals Nederland en Japan een uitzondering op de regel zouden krijgen.
Verder liepen ook de spanningen in het Midden-Oosten andermaal op nadat Hamas-leider Ismail Haniyeh werd uitgeschakeld tijdens een bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran. Kort nadien bevestigde Israël dat het Mohammed Deif, het militaire kopstuk van Hamas, tijdens een luchtaanval in Gaza elimineerde. De vrees voor een totale escalatie van het conflict in de regio werd zo nog maar eens sterk aangewakkerd.
Op de olieprijs bleek er evenwel weinig impact te zijn. De markten lijken zich zo meer zorgen te maken rond een globale economische vertraging en bijgevolg een lagere vraag naar olie. De inkoopmanagersindexen wijzen immers hoe langer hoe meer op een verzwakking van de economische groei, terwijl ook de sterkte van de arbeidsmarkt lijkt af te nemen.
De vrees op een te lang aangehouden en recessieinducerend streng monetair beleid vanwege de centrale banken neemt zo stilaan weer de overhand op de hoop op een zachte landing, waarbij de economie voldoende vertraagd zou worden om de inflatie terug te brengen naar het beoogde doel van 2% zonder daardoor de economie in de afgrond te sleuren.
De vlucht naar veiligheid was dan ook goed te merken aan de daling van de Amerikaanse tienjaarsrente met ongeveer 40 basispunten tot ongeveer 4% en de stijging van de goudprijs naar nieuwe recordhoogtes. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, stelde dan ook een mogelijke rentedaling, mits de economische cijfers dat toelaten, voor september in het vooruitzicht.
Het beurssentiment op de aandelenmarkten keerde eveneens, wat zich uitte in een duidelijke rotatie, weg van de AI-gedreven technologiewinnaars van de voorbije periode, in de richting van meer defensieve sectoren zoals o.a. de nutsbedrijven, vastgoed en gezondheidszorg. Het nieuwe resultatenseizoen is tevens goed op gang gekomen. De markten laten daarbij een duidelijke gevoeligheid zien tegenover teleurstellende resultaten, terwijl het weinig enthousiaste reacties laat zien op goede bedrijfsresultaten. We bevinden ons duidelijk opnieuw in woeligere beurswateren.
Artikels zoals deze rechtstreeks in jouw mailbox ontvangen via de maandelijkse Next Gen nieuwsbrief? Schrijf je hieronder in: