Welkom op de Next Gen Community Blog

Van crash naar rally in augustus

Geschreven door Jasper Thysens | 13-sep-2024 12:51:23

De Europese aandelenmarkt tikte in augustus nipt een nieuwe recordhoogte aan, terwijl de Amerikaanse aandelenmarkt er op een haar na onder bleef. Dat de beurzen de maand augustus überhaupt met groene cijfers zouden afsluiten, leek aan het begin van de oogstmaand nochtans weinig waarschijnlijk. Gedurende de eerste drie handelsdagen zagen we aan weerszijden van de Atlantische Oceaan immers een beurstuimeling van ongeveer zes procent.

De onrust op de financiële markten werd in eerste instantie aangewakkerd door een onverwacht zwak cijfer met betrekking tot de Amerikaanse maakindustrie (ISM Manufacturing PMI -1,7 punten tot 46,8) alsook door een sneller dan verwachte stijging van het Amerikaanse werkloosheidscijfer (+0,2 procentpunt tot 4,3%). Beide cijfers pasten niet in het plaatje van een verhoopte zachte landing, waarbij de renteverhogingen van de centrale banken de inflatie voldoende zouden temperen zonder de economie in een diepe recessie te sleuren. Daarbovenop leidde een onverwachte rentestijging vanwege de Bank of Japan (BoJ) tot een versterking van de yen, waardoor heel wat marktparticipanten zich genoodzaakt zagen hun zogenaamde carry trades af te wikkelen. Dat zijn populaire beleggingsconstructies waarbij iemand geld leent in een land waar de intrestvoet relatief laag is en het vervolgens belegt in hoger renderende activa. Als de munt waarin geleend werd (in dit geval de Japanse yen), opnieuw in waarde begint te stijgen, dreigt die strategie evenwel verlieslatend te worden. De met het geleende geld gekochte beleggingen moeten dan noodzakelijkerwijs verkocht worden. Dat dergelijke gedwongen verkopen plaatsvonden in een weinig liquide zomermaand hielp de zaak natuurlijk ook niet, ertoe leidende dat de VIX (volatiliteitsindex) het hoogste niveau aantikte sinds de covidbeurscrash.

Enkele geruststellende woorden vanuit de wandelgangen van de Japanse centrale bank rond bijkomende renteverhogingen bedaarden de gemoederen enigszins, al herbevestigde BoJ gouverneur Kazuo Ueda later de intentie om een restrictiever monetair pad te blijven bewandelen als de Japanse economie naar verwachting zou blijven presteren. Het is echter niet duidelijk hoeveel yen carry trades er nog in omloop zijn en in hoeverre die de volatiliteit van de wereldwijde financiële markten nog kunnen beïnvloeden.

Enkele opbeurendere economische indicatoren, zoals een Amerikaanse dienstensector die zich opnieuw in expansiemodus begaf (ISM Services PMI +2,6 punten tot 51,4), meevallende kleinhandelsverkopen en lager dan verwachte initiële werkloosheidsaanvragen deden het beurspositivisme nadien volledig herleven. Powell, voorzitter van de Federal Reserve (FED), liet zich tijdens het jaarlijkse onderonsje der centraal bankiers in Jackson Hole, Wyoming ook van zijn zachtere kant zien en suggereerde in weinig dubieuze bewoording (althans voor een centrale bankier) dat het wellicht tijd wordt om het monetair beleid te versoepelen.

De markt anticipeert alweer bijna 100 basispunten aan rentedalingen in het lopende kalenderjaar, en loopt zo misschien opnieuw wat te enthousiast vooruit op de feiten. Het lijkt evenwel een quasi zekerheid dat na het volgende FED-conclaaf op 18 september er een eerste rentedaling aangekondigd zal worden. Ook de ECB buigt zich momenteel over een tweede rentedaling in september. Het vooruitzicht op die komende renteverlagingen droeg verder bij aan het herstel van de aandelenmarkten.

Terwijl de ene beursanalist de minicrash van augustus wegcijferde als een appelflauwte, zag de andere het als een waarschuwingsschot. Gegeven de relatief dure aandelenmarkten, de strenge marktreacties op bedrijfsresultaten en de verzwakkende economische indicatoren, lijkt het hoe dan ook niet misplaatst om ons af te vragen hoe dun het ijs is waarop we momenteel schaatsen. Ondanks het op lange termijn doorgaans geen goed idee is om uw portefeuille te omhullen in een deken van voorzichtigheid, lijkt het momenteel niet irrationeel om enige defensiviteit in uw beleggingsstrategie te overwegen.

 

Artikels zoals deze rechtstreeks in jouw mailbox ontvangen via de maandelijkse Next Gen nieuwsbrief? Schrijf je hieronder in: