<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479708106200774&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Pijlers Adviserend Beheer 6: Private Equity, de pijler die u toegang geeft tot durf- en groeikapitaal.

14 augustus 2021

Na te zijn begonnen met de pijler over Holdings, is de cirkel met dit laatste blogartikel uit onze serie rond. Niet toevallig sluit deze laatste pijler dan ook nauw aan bij de eerste.

Beleggen in Private Equity, of niet-beursgenoteerde bedrijven, vereist specialistenwerk. Door deze pijler toe te voegen aan uw beleggingsportefeuille, krijgt u toegang tot illiquide bedrijven die zich vaak nog volop in de start- of groeifase van hun levenscyclus bevinden.

In onderstaand artikel komt u meer te weten over de karakteristieken van Private Equity, het verschil met holdings en de redenen waarom de beheerders van Dierickx Leys Private Bank deze pijler in de adviserende portefeuilles opnemen.

Wat is Private Equity?

De term Private Equity omvat de sector van professionele beleggers die in niet-beursgenoteerde bedrijven beleggen. Wanneer we in dit artikel spreken over 'beleggen in Private Equity' bedoelen we dan ook een belegging in het beursgenoteerd aandeel van een Private Equity onderneming, niet een rechtstreekse belegging in een niet-beursgenoteerd bedrijf.

Mede door de zeer lage rente en de monetaire impulsen van de centrale banken is Private Equity in de voorbije jaren sterk gegroeid en heeft de goedkope schuldfinanciering tot een sterke kapitaalinstroom geleid.

Private Equity spelers delen niet-beursgenoteerde bedrijven vaak in in één van de volgende fases:

  • Venture Capital of Durfkapitaal: beginnende ondernemingen, start-ups
  • Buyout- en groeikapitaal: scale-ups, bedrijven die doorgroeien of ondernemers die hun bedrijf (gedeeltelijk) willen verkopen.
  • Turnaround: bedrijven die in de problemen zitten, op het randje van een faillissement verkeren of op een keerpunt van verlieslatend naar winstgevend staan.

Elk van deze fases vereisen een andere aanpak en expertise. Zo is het vaak het geval dat Private Equity spelers hun focus leggen op één van deze fases en zich hierin specialiseren.  

Niet-beursgenoteerde bedrijven hebben, onder andere, externe financiering nodig om de volgende stap te maken in de levenscyclus van het bedrijf. Ze hebben vaak de middelen of de expertise niet om dit op hun eigen houtje te doen.

Dit legt ook ineens bloot wat Private Equity spelers bijbrengen als toegevoegde waarde: niet enkel bieden ze financiële hulp aan, vaak gaat dit ook gepaard met verregaande inspraak bij de bedrijfsvoering van de onderneming en het helpen ontplooien hiervan.  

Het verschil met beursgenoteerde bedrijven is dat er veel minder publieke informatie rond het bedrijf beschikbaar is en de investeerder dus de nodige expertise nodig heeft om de waarde en het potentieel van het bedrijf te kunnen inschatten. Private Equity wordt daarom ook als risicovoller beschouwd maar biedt potentieel hogere rendementen aan.

Wat is het verschil met Holdings?

Laten we beginnen met de overeenkomsten: beide constructies houden participaties aan in verschillende bedrijven, wat zorgt voor diversificatie. De managers van Holdings en Private Equity ondernemingen hebben bovendien allen een diepgaande kennis en expertise in hun vak.

Het verschil is dat Holdings zowel in beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde bedrijven kunnen beleggen. Meestal maken de niet-beursgenoteerde beleggingen slechts een klein deel uit van de totale portefeuille van een Holding. Dit is ook een reden waarom Holdings als minder risicovol worden beschouwd vergeleken met Private Equity.

Private Equity spelers specialiseren zich enkel in participaties in niet-beursgenoteerde bedrijven, en vaak specifiek in één bepaalde levensfase van het bedrijf zoals eerder besproken. 

Deze pijler heeft met andere woorden een doelgerichte focus en biedt, naast de meer standvastigere pijlers Holdings en Luxury, een mooie toegevoegde waarde aan uw gediversifieerde portefeuille in adviserend beheer bij Dierickx Leys Private Bank.

Meer weten?

Bent u benieuwd welke Private Equity spelers concreet deel uitmaken van een portefeuille in adviserend beheer? En vooral, waarom precies die specifieke bedrijven?

Ontdek dit door de concrete visie van een adviserende vermogensbeheerder. Plan een vrijblijvende afspraak in:

Boek uw afspraak ›

Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we onze visie op de huidige markten, luisteren we hoe u graag het liefst te werk gaat en wat belangrijk is voor ú. Met andere woorden: wij leveren maatwerk.

New call-to-action

Ook interessant

blogpost over Beleggen

Blijf op de hoogte!

Reacties (2)