Welkom op de blog van Dierickx Leys

The Markets!

Geschreven door Dierickx Leys | 07 augustus 2024

Jaargang 10, nummer 8 - Augustus 2024

Kering van de beursgetijden?

Jasper Thysens

Wie hoopte op een rustige beurszomer was er in juli aan voor de moeite. Vooreerst kregen we een resem geopolitieke stroomstoten toegedeeld. Zo ontsnapte de Amerikaans presidentskandidaat Trump nipt aan een Kennediaanse ondergang, waar hij evenwel ontegensprekelijk krachtige campagnefoto’s aan over hield. Dat hierdoor de voorsprong van “The Donald” in de peilingen alweer verder opliep, was allesbehalve een zege voor politiek tegenhanger Biden, die uiteindelijk dan toch bezweek onder de druk van zijn partijgenoten (en geldschieters) om de race te verlaten en de fakkel door te geven aan vicepresident Kamala Harris.

Wie dan ook als ultieme overwinnaar uit de bus zal komen, in het protectionistische beleid ten opzichte van China zal het land ongetwijfeld blijven volharden. Uit een nieuwsbericht bleek immers dat de Biden-administratie de handelsrestricties voor de halfgeleiderindustrie verder zou gaan uitbreiden. Een bericht waarop de chipaandelen aanvankelijk stevig onderuit gingen, maar nadien terug wat herstelden toen duidelijk werd dat sommige landen zoals Nederland en Japan een uitzondering op de regel zouden krijgen.

Verder liepen ook de spanningen in het Midden-Oosten andermaal op nadat Hamas-leider Ismail Haniyeh werd uitgeschakeld tijdens een bezoek aan de Iraanse hoofdstad Teheran. Kort nadien bevestigde Israël dat het Mohammed Deif, het militaire kopstuk van Hamas, tijdens een luchtaanval in Gaza geëlimineerd. De vrees voor een totale escalatie van het conflict in de regio werd zo nog maar eens sterk aangewakkerd.

Op de olieprijs bleek er evenwel weinig impact te zijn. De markten lijken zich zo meer zorgen te maken rond een globale economische vertraging en bijgevolg een lagere vraag naar olie. De inkoopmanagersindexen wijzen immers hoe langer hoe meer op een verzwakking van de economische groei, terwijl ook de sterkte van de arbeidsmarkt lijkt af te nemen.

De vrees op een te lang aangehouden en recessie-inducerend streng monetair beleid vanwege de centrale banken neemt zo stilaan weer de overhand van de hoop op een zachte landing, waarbij de economie voldoende vertraagd zou worden om de inflatie terug te brengen naar het beoogde doel van 2% zonder hierdoor de economie in de afgrond te sleuren.

De vlucht naar veiligheid was dan ook goed te merken aan de daling van de Amerikaanse tienjaarsrente met ongeveer 40 basispunten tot ongeveer 4% en de stijging van de goudprijs naar nieuwe recordhoogtes. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, stelde dan ook een mogelijke rentedaling, mits de economische cijfers dit toelaten, voor september in het vooruitzicht.

Het beurssentiment op de aandelenmarkten keerde eveneens, wat zich uitte in een duidelijke rotatie, weg van de AI-gedreven technologiewinnaars van de voorbije periode, in de richting van meer defensieve sectoren zoals o.a. de nutsbedrijven, vastgoed en gezondheidszorg. Het nieuwe resultatenseizoen is tevens goed op gang gekomen. De markten laten hierbij een duidelijke gevoeligheid zien tegenover teleurstellende resultaten, terwijl het weinig enthousiaste reacties laat zien op goede bedrijfsresultaten. We bevinden ons duidelijk terug in woeligere beurswateren.

Opiniewijzigingen

Willem De Meulenaer

De onderstaande lijst bevat de opiniewijzigingen van de analisten van Dierickx Leys Private Bank. Lees zeker het volledige rapport van de analist − per aandeel te vinden via de bijgevoegde link − om een compleet zicht te krijgen op de mening van de analist.

Datum Naam Oud advies Nieuw advies Reden advieswijziging

04/07/24

Eurofins Scientific

Kopen

 

onderzoeksrapport bekende ‘shorter’; aandeel verdwijnt uit de selectie

25/07/24

Tesla

Houden

 

aandeel verdwijnt uit de selectie

25/07/24

Elia

Houden

 

aandeel verdwijnt uit de selectie

25/07/24

Kering

Houden

 

aandeel verdwijnt uit de selectie

26/07/24

Micron Technology

nvt*

Houden

nieuw in de selectie

1/08/24

Umicore

Houden

 

aandeel verdwijnt uit de selectie

Toelichting opiniewijzigingen

Eurofins Scientific € 54,84*

(koersdatum: 31/07/2024, bron: Dierickx Leys Private Bank)

Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via https://www.dierickxleys.be/nl/studies/eurofins-scientific

Farmacie - Houden

Zoals we vorige maand aangaven heeft de bekende shortseller Muddy Waters in een onderzoeksrapport het Franse Eurofins Scientific beschuldigd van misbruik van vennootschapsgoederen, persoonlijke verrijking en het artificieel verhogen van omzet- en winstcijfers. We hebben het rapport intussen grondiger bestudeerd. Opvallend is dat een belangrijk deel van de beschuldigingen betrekking heeft over gebeurtenissen die reeds een tijd geleden zijn gebeurd (tot meer dan tien jaar geleden zelfs). Een deel van de beschuldigingen zijn ook moeilijk te concretiseren of te bewijzen. Anderzijds heeft Muddy Waters een vrij stevige reputatie en dus gaan we ervan uit dat deze beschuldigingen ook niet uit de lucht gegrepen zijn. De aantijging dat de oprichter vastgoed onder de marktwaarde zou gekocht hebben van het bedrijf en de mogelijke manipulatie van de boekhouding verontrust ons en doet ons vertrouwen in het management afnemen. Veiligheidshalve verlagen we het advies naar “houden”. We gaan op zoek naar betere alternatieven en dus verdwijnt het aandeel uit de selectie.

Tesla $ 232,07*

(koersdatum: 31/07/2024, bron: Dierickx Leys Private Bank)

Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via https://www.dierickxleys.be/nl/studies/tesla

Consumptie-Luxe - Houden

De tanende populariteit van elektrische wagens hebben in combinatie met een afzwakkende economie flinke sporen achtergelaten in de jongste resultaten van Tesla. We gaan op zoek naar betere alternatieven en dus verdwijnt het aandeel uit de selectie.

Elia € 95,9*

(koersdatum: 31/07/2024, bron: Dierickx Leys Private Bank)

Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via https://www.dierickxleys.be/nl/studies/elia

Nutssector - Houden

Elia moet de investeringen de komende jaren fors verhogen door de energietransitie. Door de stijgende rente is het dividend relatief minder aantrekkelijk geworden. We gaan op zoek naar betere alternatieven en dus verdwijnt het aandeel uit de selectie.

Kering € 284,5*

(koersdatum: 31/07/2024, bron: Dierickx Leys Private Bank)

Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via https://www.dierickxleys.be/nl/studies/kering

Consumptie-Luxe - Houden

Kering staat voor de zeer lastige uitdaging om vooral het Gucci-merk terug op de kaart te zetten. De onzekerheid is hierdoor relatief groot. We gaan op zoek naar betere alternatieven en dus verdwijnt het aandeel uit de selectie.

 

Micron Technology $109,82*

(koersdatum: 31/07/2024, bron: Dierickx Leys Private Bank)

Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via https://www.dierickxleys.be/nl/studies/micron-technology

Technologie - Houden

Micron Technology is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van geheugen- en opslagoplossingen. Micron is een interessant technologisch bedrijf, maar het is aanwezig in een notoir volatiele en competitieve industrie. Het aandeel heeft er bovendien een flinke opwaartse rit op zitten waardoor het kwetsbaarder is geworden voor eventuele correcties. Micron is daarom niet geschikt als goede-huisvaderaandeel. Het kan evenwel niet worden uitgesloten dat dankzij de opkomst van Artificial Intelligence (en datacenters), zowel de resultaten als de koers nog hoger kunnen. Er worden immers nog flinke omzet- en winststijgingen verwacht in de eerstkomende jaren. Doorwinterde beleggers kunnen in dit type aandeel hun gading vinden.

Umicore €12,69*

(koersdatum: 31/07/2024, bron: Dierickx Leys Private Bank)

Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via https://www.dierickxleys.be/nl/studies/umicore

Staal/Non ferro - Houden

Het aandeel Umicore is al een tijdje uit de gratie van beleggers gevallen. Dat heeft onder andere te maken met de vertragende markt voor elektrische auto’s. We gaan op zoek naar betere alternatieven en dus verdwijnt het aandeel uit de selectie.

 

‘The Markets!’ is een maandelijkse uitgave van Dierickx Leys Private Bank, Kasteelpleinstraat 44-46, BE-2000 Antwerpen T +32 3 241 09 99.
De redactie wordt verzorgd door Willem De Meulenaer, Jonathan Mertens, Eli Moorkens, Jasper Thysens en Werner Wuyts. Overname uit deze publicatie is toegelaten mits bronvermelding. De beleggingsinstrumenten vermeld in deze publicatie zijn niet geschikt voor alle beleggers. Er dient rekening gehouden te worden met de doelstellingen, financiële draagkracht, kennis, ervaring en risicokenmerken van de belegger. De Bank verstrekt langs deze weg geen persoonlijk beleggingsadvies.
Meer informatie over de selectie en beoordelingsmethodes van hoger vermelde effecten en de onafhankelijkheid van het onderzoek ervan vindt u op www.dierickxleys.be in de rubriek beleggingen. De vermelde historische resultaten en prognoses zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. De vermelde opinies kunnen in de toekomst wijzigen. De bedragen in vreemde valuta kunnen onderhevig zijn aan fluctuaties.