Vooruitzicht hogere rente weegt op de beurzen

01 februari 2022

Nu de omikronvariant in de meeste landen beheersbaar blijkt te zijn en niet opnieuw tot wereldwijde lockdowns leidt, verleggen beleggers in het jaarbegin opnieuw hun aandacht naar de wereldwijde inflatie en haar mogelijke gevolgen.

De eerste inflatiecijfers die in 2022 bekend werden gemaakt, stelden beleggers (nog) niet gerust: zowel in Europa als in de Verenigde Staten blijven de inflatiecijfers voorlopig stijgen en komen ze
nu op het hoogste niveau in meerdere decennia. De logistieke problemen veroorzaakt door de
COVID-19 pandemie houden aan en leiden zo tot opwaartse inflatiedruk. In de eerste weken van januari kondigden ook vele bedrijven in uiteenlopende sectoren nieuwe prijsverhogingen aan. De energieprijzen ten slotte bevinden zich nog steeds op een hoog niveau: de aardgasprijzen vielen terug na de recordniveaus van eind december, maar blijven nog altijd op een niveau dat fors hoger is
dan in dezelfde periode vorig jaar. De olieprijzen stegen verder door naar het hoogste niveau in meer dan zeven jaar. De hogere olieprijzen zijn ook een gevolg van het dreigende conflict tussen Oekraïne en Rusland, waarbij gevreesd wordt dat een eventuele escalatie van dat conflict voor bevoorradingsproblemen kan zorgen.

De aanhoudend hoge inflatie weegt op het consumentenvertrouwen, maar daarnaast heeft ze vooral als gevolg dat beleggers beginnen vrezen dat de centrale banken sneller en forser de rentevoeten zullen moeten optrekken om die inflatie in te tomen. De langetermijnrente zit sinds begin dit jaar dan ook opnieuw in de lift: de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties kruipt langzaam richting 2% en in Europa kwam de 10-jarige rente op Duitse staatsobligaties voor het eerst in drie jaar opnieuw boven nul uit.

De Amerikaanse centrale bank bevestigde na haar vergadering van 19 januari dat haar opkoopprogramma van obligaties begin maart zal aflopen en dat we een eerste renteverhoging mogen verwachten in maart. Voorzitter Jerome Powell gaf ook aan dat we in de loop van het jaar nog meerdere renteverhogingen mogen verwachten.

De stijgende rente en het vooruitzicht op verdere stappen van de centrale bank in de VS dit jaar
leidden tot een correctie op de beurzen na een sterk 2021. De daling was het meest uitgesproken bij de sterke groeibedrijven, wiens waardering het meest kwetsbaar is voor een rentestijging. De Amerikaanse beurzen, met Nasdaq op kop, kenden dan ook de grootste daling, vanwege het grote aandeel aan dat type bedrijven. Nochtans blijven de meeste van die bedrijven operationeel sterk presteren: een aantal grote (technologie)bedrijven (o.a. ASML, Microsoft & Tesla) pakten de voorbije weken uit met uitstekende resultaten, maar zagen hun aandeel zakken.

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.