<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=479708106200774&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Lagere inflatie geeft beleggers hoop

01 februari 2023

Een voorlopig zachte winter in Europa zorgde ervoor dat de voorbije maand de gasprijzen verder bleven dalen. Gasvoorraden zijn opnieuw aangevuld en het ziet ernaar uit – tenzij we nog een stevige winterprik zouden krijgen de komende weken – dat de doemscenario’s over gastekorten en extreme energieprijzen voor deze winter mogen opgeborgen worden. De dreiging van een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne is de voorbije maand ook niet toegenomen.

Dat alles leidt ertoe dat de energieprijzen vandaag de inflatiecijfers niet meer de hoogte injagen. De overtuiging groeit daardoor dat we de piek van de inflatie achter de rug hebben en dat de inflatiedruk de komende maanden verder kan afnemen. Een dalende inflatie zou de centrale banken kunnen overtuigen dat er geen grote renteverhogingen meer nodig zijn, en dat zou positief nieuws zijn voor de beurzen. Beleggers raken dan ook meer en meer overtuigd dat het einde van de renteverhogingen nadert, en dat later op het jaar misschien zelfs de eerste renteverlagingen op de agenda zullen staan. In januari kondigde de Bank of Canada als eerste grote westerse centrale bank aan voorlopig te zullen stoppen met renteverhogingen. Beleggers hopen dat in de komende maanden ook de Federal Reserve in de VS en de ECB dat voorbeeld zullen volgen.

Ondertussen is het voor buitenstaanders nog steeds moeilijk om in te schatten hoe het nieuwe
experiment in China rond covid verloopt. Zorgt de forse versoepeling ervoor dat de besmettingen
sterk oplopen en de ziekenhuizen overbelast raken? Of is het een beredeneerde gok die aan het
werken is en ervoor zorgt dat binnenkort de Chinese economie opnieuw op volle toeren kan
draaien? Bij gebrek aan officiële data uit China zal het nog even duren voor we een antwoord op
die vraag krijgen. Maar ook hier zijn beleggers eerder geneigd het glas halfvol te zien en in te zetten
op een heropleving van de Chinese economie. De Chinese beursindexen behoren sinds nieuwjaar dan ook tot de best presterende ter wereld.

Het optimisme beperkt zich echter niet tot China. Ook de meeste westerse beurzen kenden een sterk jaarbegin met stijgingen in januari van 5 tot 10%. Opvallend daarbij is ook dat de in 2022 vaak sterk gedaalde technologiebedrijven nu goed presteren. Zo steeg de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq in de eerste vier weken met meer dan 10%.

Het nieuwe resultatenseizoen is ondertussen gestart, en verschillende bedrijven zijn wat voorzichtiger in hun verwachtingen voor 2023. De hogere rente en vertragende groei zullen wegen op de winstverwachtingen van bedrijven in uiteenlopende sectoren, maar voorlopig lijkt de belegger daar niet aan te willen denken.

 

Lees hier de volledige The Markets! van februari 2023.

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.