Beurzen nemen rustpauze in aanloop naar 2025

Na de sterke beursstijging van november bleef een daaropvolgende eindejaarsrally in december helaas uit. Met respectievelijk een daling van 2,50% en 0,52% was het voor zowel de Amerikaanse S&P 500-index als de Europese Stoxx 600-index uitbollen voor de finishlijn. Dit weinig temperamentvolle jaareinde doet evenwel weinig afbreuk aan de uitstekende beursprestaties van 2024.
Het verschil tussen de Amerikaanse en de Europese aandelenmarkten bleef weliswaar zeer merkbaar. Waar de Stoxx 600 afsloot op een jaarrendement van een matige 5,98% in euro, steeg de S&P 500 door met maar liefst 23,31% in dollar. Het contrast wordt bovendien des te markanter indien we de sterke appreciatie van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro mee in rekening brengen.
De big tech’ers speelden wederom een belangrijke rol in de beursprestaties van zowel de voorbije maand als het voorbije jaar. Bekijken we de S&P 500 op gelijkgewogen basis, dan realiseerde de Amerikaanse sterindex in december een daling van 6,44%, terwijl de jaarprestatie beperkt bleef tot 10,90%. Anders gesteld waren de, u ondertussen welgekende, ‘Magnificent 7’ verantwoordelijk voor meer dan de helft van de Amerikaanse beursstijging in 2024.
Chipontwikkelaar NVIDIA* speelde opnieuw de hoofdrol, gedreven door de aanhoudende investeringen in artificiële intelligentie. Weet dat de koers van het aandeel de voorbije twee jaar toenam met factor 8,4x. Ook Google-moeder Alphabet* herbevestigde in december haar technologische relevantie met een nieuwe doorbraak in de ontwikkeling van haar quantumchip, genaamd ‘Willow’. Deze chip kan bepaalde berekeningen beduidend sneller uitvoeren dan zelfs de beste supercomputers die we vandaag gebruiken, waardoor de impact op allerhande wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelingen naar verwachting aanzienlijk zal zijn.
Op macro-economisch vlak bleef de focus de voorbije maand voornamelijk op de houding van de centrale bankiers. De Federal Reserve (FED) liet de beleidsrente opnieuw met 25 basispunten dalen tot een niveau tussen 4,25%-4,50%, wat in lijn was met de marktverwachting. De befaamde ‘dot-plot’, die de individuele renteverwachtingen van de FED-leden weergeeft, deed de financiële markten echter even slikken.
Zo bleken de beleidsmakers nog slechts twee renteverlagingen te verwachten voor 2025, terwijl er dat in september nog vier waren. De hardnekkige kerninflatie (Core PCE Price Index: 2,8%), die maar niet verder wou dalen richting het beoogde niveau van 2% en het inflatoire beleidsprogramma van Trump 2.0, speelden een onmiskenbare rol in deze projectiewijziging
FED-voorzitter Powell bleef evenwel wijzen op de sterkte van de Amerikaanse economie, zoals opnieuw bevestigd werd door een meevallend jobrapport, beter dan verwachte kleinhandelsverkopen en een op economische expansie wijzende samengestelde aankoopmanagersindex. Dit geeft de Amerikaanse centrale bank voldoende marge om een meer afwachtende houding aan te nemen. Met een tienjaarsrente die hierdoor een niveau van 4,6% aantikte, zagen we een verdere normalisering van de Amerikaanse yield curve.
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) voerde een rentedaling van 25 basispunten door, zodat de depositorente uitkwam op een niveau van 3%. Naar verwachting zal de ECB dit ritme in de komende maanden aanhouden, om zo op het einde van de eerste jaarhelft uit te komen op een beleidsrente van 2%. Volgens de ECB-beleidsmakers zou de strijd tegen de inflatie immers nog niet volledig gestreden zijn, vooral verwijzende naar de hardnekkig hoge diensteninflatie (november: 3,9%), al liggen de donkerste dagen van de winter volgens Lagarde wel achter ons.
De economische risico’s blijven voor het Europese continent wel behoorlijk: een aanhoudend onstabiel politiek kader in zowel Frankrijk als Duitsland, een eventuele verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne, een alweer stijgende Europese gasprijs, mogelijke Amerikaanse handelsbarrières, een blijvend zwakke vraag vanuit groeimarkt China… De depreciatie van de euro is dan ook niet zonder reden.
* de link naar de volledige studies vindt u hieronder:
Nvidia
Artikels zoals deze rechtstreeks in jouw mailbox ontvangen via de maandelijkse Next Gen nieuwsbrief? Schrijf je hieronder in: