Orkaan Trump doet beleggers schuilen

De Europese aandelenmarkten wisten in februari hun voorsprong op Wall Street verder te vergroten. Zo steeg de Europese Stoxx 600-index over de voorbije maand met 3,27%, terwijl de Amerikaanse S&P 500-index een daling van 1,42% optekende. In een context van hoge onzekerheid en vrees voor stagflatie, aangevuurd door de provocerende beleidsvoering van Donald Trump, roteerden beleggers duidelijk richting veilige havens.

Zo zocht de goudprijs nieuwe recordhoogtes op, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente met ongeveer 32 basispunten terugviel tot ongeveer 4,2%. Op de aandelenmarkten delfden de conjunctuurgevoelige sectoren het onderspit voor de meer defensieve sectoren. Gezien het grote contrast met de afgelopen jaren viel hierbij ook de bedroevende beursprestatie van de grote technologiespelers, zoals Tesla, Google en Amazon, des te meer op. Ook beursfavoriet Nvidia wist ondanks een solide kwartaalrapport de markten niet te bekoren en eindigde de beursmaand in het rood.

Deze risk-off-modus was het rechtstreekse gevolg van het hardvochtige spel van de Amerikaanse president op het wereldtoneel. Bijzonder was de ogenschijnlijk Kremlingezinde houding van Trump in de door hem opgestarte ‘vredesgesprekken’ tussen Oekraïne en Rusland, alsook de verdere escalatie van de handelsoorlog(en), die naast Canada, Mexico en China nu het Europese continent treft.

Met de effectieve inwerkingtreding van de importheffingen ten aanzien van de noorder- en zuiderburen van de Verenigde Staten begin maart, toont Trump eveneens dat niet elke dreiging slechts een tactische bluf is in het kader van onderhandelingen. Zoals de titel van het boek doet vermoeden, lijkt de ‘schrijver’ van ‘The Art of The Deal’ zo niet onbekend met de lessen van Sun Tzu.

Europa lijkt ondertussen te ontwaken uit een decennialange vredesslaap en ziet zich plots genoodzaakt om sterk te gaan investeren in defensie. Op de militaire steun van de Verenigde Staten kan immers onder het America-First-beleid van Trump niet langer blindelings gerekend worden. De Amerikaanse president is trouwens al jaren openlijk kritisch over het feit dat de overige NAVO-landen systematisch te weinig investeren in defensie. In dat opzicht is het in feite evengoed bedenkelijk waarom de urgentie omtrent de militaire investeringen in Europa nu pas zo hoog werd.

Bovenstaande geopolitieke ontwikkelingen leidden ertoe dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen onverwacht een aanzienlijke terugval vertoonde.

De consumenten houden de vinger op de knip, aangezien ze anticiperen op lagere overheidsuitgaven enerzijds en hogere inflatie anderzijds, beiden als direct gevolg van het beleid van Donald Trump.

Ook de bedrijven kregen het moeilijk om projectbeslissingen te maken in het uiterst onzekere klimaat, wat eveneens bleek uit de sterk teruggevallen aankoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstenindustrie.

De Federal Reserve zal gezien het inflatoire karakter van de importtarieven de rente wellicht nog even stabiel houden, terwijl de Europese Centrale Bank het monetaire beleid verder zal versoepelen. Hoe dan ook blijven we ons duidelijk op volatiel terrein bevinden.

 

Artikels zoals deze rechtstreeks in jouw mailbox ontvangen via de maandelijkse Next Gen nieuwsbrief? Schrijf je hieronder in: