Beurzen herrijzen in november

06 december 2023

De voorbije maand slingerde het beurssentiment in één vlotte beweging van angst naar zorgeloosheid. Nadat in oktober het door de centraal bankiers geopperde scenario van een langdurige hoge rente ervoor zorgde dat de tienjarige rente op Amerikaanse en Duitse staatsleningen verder opliep tot respectievelijk 4,99% en 2,97%, zagen we doorheen de maand november een significante ontluchting van diezelfde rentes tot ongeveer 4,35% en 2,45%.

Vanwege de opgelopen langetermijnrente van oktober stelden enkele centraal bankiers immers dat er minder behoefte was om de kortetermijnrente nog verder op te trekken. De minder havikachtige bewoordingen van FED-voorzitter Jerome Powell aan het begin van de maand werden dan ook al snel gezien als een impliciete bevestiging van het definitieve einde van de opwaartse rentecyclus.

Het resultaat: een dalende langetermijnrente, maar dus ook een hernieuwde reden voor de centraal bankiers om alsnog het restrictieve rentebeleid te handhaven. Aan Powells waarschuwingen dat er nog een lange weg af te leggen was om tot een inflatie van 2% te komen, dat er helemaal nog niet gedacht werd aan renteverlagingen, en dat een rentepauze niet betekende dat er geen renteverhogingen meer zouden volgen, werd nog weinig gehoor gegeven.

Later in de maand gaf FED-gouverneur Christopher Waller te kennen dat hij tevreden was met het neerwaartse traject van de inflatie en dat hij er enigszins vertrouwen in heeft dat dat traject
verdergezet kan worden zonder een sterke stijging van de werkloosheidsgraad te veroorzaken. Hij voegde er ook aan toe dat zodra de inflatie voldoende is teruggevallen, de rente opnieuw verlaagd kan worden. Voor een notoire havik toch een heel duifachtige boodschap. Ondertussen houdt de markt al rekening met een renteknip van een volledig procentpunt in 2024.

Ook in Europa daalde de inflatie in november sterker dan verwacht tot 2,4%, komende van 2,9% in oktober. De kerninflatie, die abstractie maakt van de volatiele energie- en voedingsprijzen, daalde verder met 60 basispunten tot 3,6%. Gegeven dat de jaarlijkse groei van het BBP in het derde kwartaal nog nauwelijks positief was (0,1%), is het ook voor de ECB eerder onwaarschijnlijk om de rente nog verder te verhogen, dan wel lange tijd hoog te houden.

De sterk gedaalde rente gaf in november een stevige boost aan de koersen van zowel aandelen als obligaties. De beursverliezen die zich voltrokken sinds begin augustus, werden tegen het einde van november nagenoeg volledig weggewerkt. De Amerikaanse S&P 500-index steeg met een indrukwekkende 8,9%, terwijl de Europese Stoxx 600 het met een klim van 6,45% zeker ook niet mis deed. Deze keer waren het trouwens niet enkel de zogenaamde ‘Magnificent 7’ die de beursindexen ondersteunden, maar werd het herstel breed gedragen overheen nagenoeg alle sectoren.

Goed geluimd gaan de markten zo de laatste maand van 2023 tegemoet.

 

Lees hier de volledige The Markets! van december 2023.

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.