Inflatie, inflatie, inflatie

03 juli 2023

De inflatiecijfers bleven de financiële markten in juni sterk beïnvloeden. Op een onrechtstreekse manier toch, want de onmiddellijke marktreactie op de publicatie van inflatiecijfers is eerder lauw de afgelopen weken.

Het algemene inflatiepeil daalt nu de jaar-op-jaarevolutie van de energieprijzen zeer goed zit. Vorige zomer bereikten de gasprijzen nog absolute topprijzen. Ook de olieprijs noteert flink lager dan een jaar geleden. De inflatie zit in de VS en Europa op zijn laagste niveau sinds meer dan een jaar.

Dat de inflatie toch op de markten blijft wegen, is te wijten aan de houding van de centrale bankiers in Europa en de VS. Die kijken eerder naar de kerninflatie. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de volatiele voedsel- en energieprijzen, blijft, met cijfers tussen 4% en 6% afhankelijk van het land, hardnekkig boven de 2%-doelstelling liggen.

De centrale bankiers vrezen daarenboven dat de vergelijkingsbasis voor de energieprijzen in het
najaar weer verslecht. Hoewel de Federal Reserve voor het eerst in 13 maanden een pauze in de renteverhogingen inlaste, laat haar voorzitter uitschijnen dat er in het najaar toch nog renteverhogingen volgen. De Europese Centrale Bank ging afgelopen vergadering door met de reeks renteverhogingen en signaleert meer renteverhogingen verder in het jaar. Daarmee zitten de rentes opnieuw op niveaus van voor het begin van de financiële crisis in 2008.

De langetermijnrente ging in Europa en de VS de afgelopen maand ongeveer 0,25% hoger als gevolg van de houding van de centrale bankiers.

De aandelenmarkt bleef stoïcijns onder de commentaren van de centrale bankiers en de stijgende
marktrente. De meeste aandelenindices wonnen in juni terrein omdat de economische data over de economie al bij al beter meevallen dan verwacht. De dienstensector blijft kranig. De jobcreatie gaat door, zij het tegen een trager tempo dan de vorige jaren. Het is vooral de industrie en de verwerkende nijverheid die last heeft van de stijgende rente en de vertragende vraag.

Illustratief is de reeks winstwaarschuwingen in de chemiesector die een sterk terugvallende vraag
ziet uit allerhande sectoren. Het definitieve groeicijfer voor de economie van de VS over het eerste kwartaal kwam volgens de definitieve schatting van het U.S. Bureau of Economic Analysis uit op 2% op jaarbasis.

Lees hier de volledige The Markets! van juli 2023.

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.