Myriam Klug, Hillewaere Verzekeringen: “Geniet gerust van uw kunstwerken, wij ontzorgen u.”

05 juli 2023

Stel: u tikt een kunstwerk op de kop. Een eerste stuk - of het volgende in uw groeiende collectie. In elk geval bent u (dol)gelukkig met de aanwinst. Denkt u er dan spontaan aan, dat kunstwerk te laten verzekeren? De kans is groot dat dat niet meteen in u opkomt. U hebt toch al een brand- en inboedelverzekering?

Myriam Klug (Hillewaere Verzekeringen) zet u graag op de juiste weg. Met een duidelijke boodschap: “Geniet gerust van uw kunstwerken. Wij ontzorgen u wel. Helemaal.” Een gesprek over de kunst van kunst verzekeren.

Myriam Klug van het gespecialiseerde makelaarskantoor Hillewaere Verzekeringen weet het uit ervaring: nogal wat kunstbezitters denken er niet meteen aan hun werk(en) te verzekeren. Waarom niet?

“Ze denken dat kunstwerken onder hun klassieke brandpolis en/of inboedelverzekering vallen, wat niet zo is. Of dat aan een kunstverzekering per se een duur prijskaartje vasthangt. Velen weten ook niet dat een kunstverzekeringspolis franchisevrij is, geen vrijstelling te betalen dus. Ze denken sneller aan diefstal dan aan de meest voorkomende risico’s: breuk-, water- en roetschade. Ook bij zogenaamde manipulaties, zoals het werk (laten) ophangen of van de muur afhalen, kan beschadiging optreden, omdat het werk naar beneden valt. Zoiets is snel gebeurd.”

Hoe kunst dan wel te verzekeren?
Myriam Klug: “Zoals gezegd valt kunst niet onder de gewone brand- of inboedelverzekering. Daarom raden we aan om een opsplitsing te maken tussen de klassieke inboedel enerzijds en waardevolle juwelen, boeken, handtassen en kunstwerken anderzijds. Die laat u apart verzekeren: voor diefstal, beschadiging, brand. Ook transport is een belangrijke dekking. Een goede kunstverzekering dekt vrijwel alle risico’s. Met uitzondering van graduele beschadiging, zoals verkleuring door invallend licht bijvoorbeeld. In een klassieke brandverzekering zitten veel meer beperkingen.”

Is een dekking voor transport een optie of een noodzaak?
Myriam Klug: “Of u nu kunst koopt als belegging of om ervan te genieten, verplaatsen komt er vroeg of laat toch bij kijken, wanneer u het werk meeneemt naar uw tweede verblijf, bijvoorbeeld. Of wanneer u het uitleent aan een museum of galerij, voor een tijdelijke expositie of beurs. Dat uitlenen kan wereldwijd zijn, dus zowel transport als verblijf ter plaatse moeten gedekt zijn. In de meeste gevallen moet het kunstwerk veilig verpakt en met zorg behandeld worden door een professionele
kunsttransporteur.

Indien nodig gaan we samen rond de tafel zitten om te bekijken wat al voorzien is qua beveiliging en wat nog bijkomend nodig is. De gespecialiseerde verzekeraars met wie we samenwerken zullen - afhankelijk van de waarde van de collectie - ook veiligheidsmaatregelen vragen.”

Hoe begeleidt u de bezitter vóór de opstart van de verzekering?
“Alles begint met een persoonlijk, vertrouwelijk en vooralsnog vrijblijvend gesprek. Daarin peilen we
vooral naar de behoeften, wensen en levensstijl van de bezitters, want die zijn bepalend voor de verzekering. Kunst verzekeren is nooit een standaardformule, het is altijd maatwerk.

Het type kunst is minstens even belangrijk voor een tailormade aanpak.

Wij moeten de collectie goed leren kennen en begrijpen. Boeken of schilderijen moeten anders verzekerd worden dan fragiele objecten in porselein. Ook kunstwerken die in de buitenlucht staan opgesteld, vragen om een eigen aanpak. Waaruit bestaat het kunstwerk? Waar bevindt het zich? Wat verwacht de bezitter ervan? Op basis daarvan kunnen we de juiste premie en voorwaarden bepalen. En de juiste adviezen leveren natuurlijk. 

Ook belangrijk vóór we aan het contract toe zijn, is een recent taxatierapport van de collectie. Is dat er niet, dan bieden wij een taxatie aan om de actuele waarde te bepalen. Daarvoor hebben we de nodige professionele experts ter beschikking in ons netwerk.

Een kunstwerk is uniek en heeft een unieke waarde. De aangenomen waarde wordt de basis voor de regeling na schade. Wanneer het kunstwerk wordt hersteld, wordt daarna een waardevermindering doorgevoerd.” 

Wat als het kunstwerk in waarde vermeerdert door de jaren?
“Dat gebeurt uiteraard, en dan brengen we dat mee in rekening. Neem nu het werk van een jonge kunstenaar dat wordt getaxeerd voor de opstart van de verzekering. Hebt u goed gekocht, dan stijgt dat in waarde. Een kunstverzekering wordt niet geïndexeerd. Elk contract wordt jaarlijks vernieuwd. Zijn er indicaties van waardevermeerdering - veel kunstliefhebbers volgen dat ook zelf op - dan kunnen we een re-evaluatie aanbieden. Op afspraak kunnen we ook regelmatig de collectie
overlopen en indien nodig gespecialiseerde taxateurs inschakelen, zodat de dekking altijd goed blijft ‘passen’.”

U ontzorgt de klant totaal, belooft u.
“Ja, daar draait het om voor ons. Als cliënt kunt u bij ons terecht met al uw vragen tijdens de looptijd van de verzekering. Als onafhankelijk makelaar/tussenpersoon staan wij u objectief bij. Hoe zit het met de waardeaanpassing? Wat met die uitlening? Wat is de juiste transporteur? Via ons krijgt u toegang tot een uitgebreid netwerk van kunstspecialisten, taxateurs, restaurateurs enzovoort.

Kunst verzekeren is een niche waarin wij als onafhankelijk makelaar helemaal thuis zijn. Daarvoor werken we samen met gespecialiseerde verzekeraars en experten in binnen- en buitenland. Kunst verzekeren verloopt heel discreet. Wij krijgen vaak als enigen heel mooie, unieke privé-collecties te
zien. Dat is een voorrecht waar we respectvol mee omgaan. Onze klanten zijn doorgaans heel gepassioneerd door hun kunstwerken. Dit is toch wel net iets anders dan een andere verzekering.”

Waarom kunst verzekeren bij Hillewaere?
“Eerst en vooral, omdat kunst verzekeren voor ons een specialisatie is.

Bovendien staan we voor een heel persoonlijke benadering. Wij maken altijd een afspraak ter plaatse en connecteren echt met de klant en de kunstwerken.

Elkaar leren kennen en vertrouwen, aanvoelen wat de klant precies verwacht, hoe hij leeft, hoe de collectie zich beweegt … Vanuit die basis zorgen we voor een optimale kunstverzekering op maat, een nicheproduct waarin we volledig thuis zijn, en dat voor een relatief lage premie. Dankzij ons uitgebreid netwerk kunt u als cliënt altijd bij ons terecht voor advies en service, in binnen- en buitenland.

Kortom: wij zorgen ervoor dat ú zonder zorgen kunt genieten van uw kunst.”

Bij Dierickx Leys Private Bank begrijpen wij ook de kunst om, vanuit een sterke visie en een
persoonlijke benadering, ervoor te zorgen dat uw vermogen in de beste condities beheerd wordt.
Kom meer te weten over onze aanpak in de brochure ‘Visie rendeert’.

Lees hier de volledige DLJ van juli 2023.

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.