MSCI

08 juli 2024

Sinds de jaren ‘80 is MSCI Inc. (voluit Morgan Stanley Capital International) de belangrijkste aanbieder van (vooral) indices buiten de Verenigde Staten. FTSE en S&P volgden nadien het voorbeeld van MSCI. Het bedrijf werd in 2007 naar de beurs gebracht door Morgan Stanley.

MSCI is vandaag een wereldwijde aanbieder van indexen, analytische tools en gegevens die worden gebruikt door beleggers, vermogensbeheerders, pensioenfondsen, hedgefondsen en andere financiële professionals.

Het bedrijf staat vooral bekend om zijn MSCI-indexen, zoals de MSCI World Index, MSCI
Emerging Markets Index en vele anderen. Die indexen worden gebruikt als benchmarks voor beleggingsportefeuilles en zijn een belangrijk instrument voor het volgen van marktprestaties en het ontwikkelen van beleggingsstrategieën. Financiële spelers betalen MSCI dus om continu index-gegevens te verkrijgen, die zij dan vervolgens gebruiken om eigen portefeuilles samen te stellen of om fondsen op te richten die die index volgen.

Financiële instellingen kunnen bovendien een licentie aanvragen om niet alleen fondsen op te richten die zich (volledig) baseren op een MSCI-index, maar ook om expliciet de naam ‘MSCI’ in hun fondsnaam op te nemen, zoals bijvoorbeeld de ‘iShares MSCI World’ van Blackrock.

Naast indexen biedt MSCI ook een scala aan analyse en risicobeheeroplossingen aan, zoals portfolio-analyse, risicomanagementtools en ESG (Environmental, Social, Governance)-analyse voor beleggingsportefeuilles. De inkomstenbronnen van MSCI omvatten indexlicenties, indexgegevensabonnementen, aangepaste indexoplossingen, analytische tools en diensten, ESG-data en analytische onderzoeksrapporten en consultancydiensten.

MSCI beschikt over enkele belangrijke troeven

Het is een van de grootste aanbieders van indexen, analytische tools en gegevens in de financiële sector, met een sterke merknaam en een gevestigde  positie op de markt. Bovendien heeft MSCI een voortrekkersrol gespeeld op het gebied van ESG-analyse, wat het goed positioneert om te profiteren van de groeiende interesse in duurzaam beleggen. MSCI beloont zijn aandeelhouders regelmatig met terugkopen van eigen aandelen en met een mooi dividend.

Anderzijds is het ook belangrijk om te weten dat de prestaties van MSCI onderhevig zijn aan de schommelingen van de financiële markten. Dalende beurzen betekenen dalende inkomsten voor het bedrijf. MSCI opereert ook in een iet of wat competitieve markt met andere grote spelers zoals S&P, Dow Jones Indices en FTSE Russell.

MSCI 02

 

De toekomst biedt interessante mogelijkheden voor MSCI. Het bedrijf profiteerde in het verleden van de stijgende vraag naar indexfondsen en passieve investeringen met lage werkingskosten, en die trend zal zich wellicht nog een tijdje doorzetten. MSCI profiteert bovendien mee van eventuele stijgende beurzen, wat zowel resulteert in een hogere vraag naar fondsen als een grotere massa waarop MSCI een percentage aanrekent.

De groeiende complexiteit op de financiële markten en de toenemende vraag naar geavanceerde analyse en risicobeheer creëren daarnaast een groeiende vraag naar index- en analytische diensten.

De groeiende focus op ESG-factoren en duurzaam beleggen biedt ook kansen voor MSCI om zijn ESG-gegevens en -analyse verder te ontwikkelen en uit te breiden.

MSCI kan tot slot ook eventueel verder uitbreiden naar groeilanden en technologische innovaties, zoals kunstmatige intelligentie en big data-analyse, benutten om zijn analytische tools en diensten te verbeteren en te differentiëren.

De keerzijde van de medaille is uiteraard dat een eventuele economische neergang of financiële crisis de vraag naar MSCI-producten en -diensten verminderen. Dalende beurskoersen vertalen zich immers in minder inkomsten voor MSCI. Zwakkere prestaties van sommige ESG-fondsen en de afkeer van een aantal politici (o.a. in de VS) van ESG-fondsen blijven bovendien een zeker risico vormen.

Resultaten van het afgelopen kwartaal & conclusie

MSCI publiceerde prima resultaten over het afgelopen kwartaal. Toch kwamen de omzet als de operationele winst onder de verwachtingen uit. Beleggers vrezen een groeivertraging en stuurden het aandeel flink lager na de publicatie van de resultaten. De vrees voor een groeivertraging lijkt niet geheel onterecht. Anderzijds is MSCI een kwalitatief bedrijf met een stevige machtspositie, activiteiten in een aantrekkelijke niche en mooie perspectieven op langere termijn.

Het aandeel lijkt daarom niet oninteressant om te overwegen voor een gediversifieerde portefeuille.

Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via
https://www.dierickxleys.be/nl/studies/msci .

Lees hier de volledige DLJ van juli 2024.

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.