Pivoteert de Fed?

02 november 2022

Beleggers weten vandaag niet goed wat ze moeten verwachten van de aandelenmarkten in de komende maanden. Er is voldoende negatief nieuws dat de markten de komende maanden nog verder naar beneden kan duwen. Zo blijft de oorlog in Oekraïne verder aanslepen en is er nog geen uitzicht op een oplossing op korte termijn. De hoge inflatie, en vooral de hoge energieprijzen, wegen meer en meer op de gezinsuitgaven, en leiden zo tot een groeivertraging. In het nieuwe
resultatenseizoen van het derde kwartaal moeten verschillende bedrijven in uiteenlopende sectoren zwakkere cijfers opbiechten of aangeven dat ze een zwakker vierde kwartaal verwachten. Ook de grote technologiebedrijven (Meta, Alphabet, Microsoft, Amazon) die jarenlang sterk groeiden en zo de markten omhoog stuwden, geven nu aan dat ook zij de impact beginnen te voelen van consumenten en bedrijven die meer en meer de vinger op de knip houden. Ondertussen verhogen centrale banken wereldwijd elke maand de rentevoeten nog wat verder om de hoge inflatie aan te pakken.

Genoeg elementen dus om negatief te zijn over de beurzen op korte termijn. Aan de andere kant moeten we vaststellen dat de gasprijzen in Europa van hun piek rond € 350 per MWh in augustus zijn teruggevallen tot ongeveer € 100 per MWh vandaag. Mild najaarsweer en besparingen op verbruik zorgen ervoor dat de hoge energieprijzen momenteel opnieuw redelijker beginnen te worden. Ook verschillende grondstoffen zoals koper, ijzererts en hout zagen hun prijzen de voorbije maanden sterk dalen. Logistieke problemen wereldwijd lijken ook te verminderen, waardoor de vrachttarieven na een spectaculaire stijging in 2020-2021 nu opnieuw aan het normaliseren zijn. Al die elementen wijzen er op dat mogelijk de piek van de inflatie bereikt is, en dat misschien vanaf nu de inflatie geleidelijk zal beginnen zakken. Daardoor ontstond de voorbije maand in de markten het verhaal over de ‘Fed pivot’.

De ’Fed pivot’, is de hoop dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, wanneer ze ziet dat de inflatie begint te dalen, zal ‘pivoteren’ en haar strategie wijzigen. De Fed zou dan stoppen met forse renteverhogingen, overgaan naar kleinere verhogingen en uiteindelijk stoppen met de rente te verhogen. Aangezien het beleid van de Amerikaanse centrale bank vaak een trendsetter is in de wereld, zou dat ook de andere centrale banken ertoe aanzetten om hun renteverhogingen te milderen. Uitspraken van verschillende bestuurders van de Fed de voorbije weken lijken erop te wijzen dat ze wel degelijk overwegen om na november de rentevoeten minder hard verder op
te trekken.

De hoop bij beleggers op een ‘Fed pivot’ zorgde er in de tweede helft van oktober voor dat de
langetermijnrentevoeten opnieuw licht daalden en de beurzen een bescheiden herstel kenden. Als de cijfers de komende weken bevestigen dat de inflatie effectief aan het dalen is, dan vatten beleggers wellicht nog meer moed, en is een eindejaarsrally niet uit te sluiten.

Mocht de inflatie echter toch hardnekkig hoog blijven, dan mag de hoop op de ’Fed pivot’ waarschijnlijk opgeborgen worden.

Lees hier de volledige nieuwsbrief The Markets! van november 2022.

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.