Heeft u bij Dierickx Leys Private Bank een effectenportefeuille met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro? Dan ontvangt u voor eind oktober opnieuw uw jaarlijks gepersonaliseerd overzicht met betrekking tot de jaarlijkse taks op effectenrekeningen. Hieronder lichten we een aantal punten toe die u in staat zullen stellen uw overzicht met kennis van zaken door te nemen.
1. Wie ontvangt een overzicht?
Enkel cliënten die een effectenportefeuille aanhouden met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro, ontvangen een overzicht. Dat geldt zowel voor particulieren als voor entiteiten (zoals een nv, bv of een vzw).
Overschrijdt uw effectenportefeuille bij Dierickx Leys Private Bank die drempel van 1 miljoen euro niet? Dan bent u voor die rekening geen taks verschuldigd en ontvangt u geen overzicht van Dierickx Leys Private Bank.
2. Op welke periode heeft uw overzicht betrekking?
Het overzicht dat u eind oktober ontvangt, heeft betrekking op de vierde referentieperiode sinds de
inwerkingtreding van de taks in februari 2021. Die vierde referentieperiode liep van 1 oktober 2023 tot en met 30 september 2024.
3. Wat staat er op uw overzicht?
Op uw overzicht wordt de referentieperiode, het rekeningnummer en de identiteit van de titularis(sen) van de effectenrekening vermeld.
Daarnaast vindt u op uw overzicht de berekening van de gemiddelde waarde. Die waarde wordt berekend door op vaste tijdstippen, met name op 31 december, 31 maart, 30 juni en 30 september waardebepalingen op te maken en daarvan het gemiddelde te nemen.
Ook het bedrag van de verschuldigde taks en de rekening waarop de taks wordt ingehouden, wordt op uw overzicht vermeld.
4. Wat bij een rekening in onverdeeldheid of een rekening met gesplitste eigendom?
De taks is verschuldigd wanneer de gemiddelde belastbare waarde van een effectenrekening meer dan 1 miljoen euro bedraagt, ongeacht het aantal titularissen en ongeacht de aard van de juridische rechten op de effectenrekening. De taks viseert immers de effectenrekeningen zelf, en niet de achterliggende titularissen.
Wanneer bijvoorbeeld 5 personen titularis zijn van een effectenrekening met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro, zal de taks verschuldigd zijn. Wanneer bijvoorbeeld een rekening met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro wordt aangehouden door twee vruchtgebruikers en twee blote eigenaars, zal de taks ook verschuldigd
zijn.
Per rekening wordt er één overzicht verstuurd. Bij een gemeenschappelijke rekening of een rekening met gesplitste eigendom, wordt de correspondentie verstuurd naar de persoon die als contactpersoon in de rekening geregistreerd werd.
5. Wat als u meerdere effectenrekeningen heb?
Als u titularis bent van meerdere effectenrekeningen, zal er per rekening een berekening van de gemiddelde waarde worden gemaakt. Wanneer u meerdere rekeningen heeft die elk individueel de drempel van 1 miljoen euro overschrijden, zal u meerdere overzichten ontvangen. Meerdere rekeningen van eenzelfde titularis moeten in principe niet samengeteld worden (tenzij u binnen het toepassingsgebied van de antimisbruikbepaling valt).
6. Hoe zit het met buitenlandse titularissen van een Belgische effectenrekening?
Belgische effectenrekeningen die worden aangehouden door niet-rijksinwoners, vallen in principe onder de effectentaks.
Daarop is een uitzondering voorzien wanneer er een gunstig dubbelbelastingverdrag bestaat tussen België en het andere land (zijnde een dubbelbelastingverdrag dat de heffingsbevoegdheid over het vermogen op een effectenrekening uitsluitend toekent aan de woonstaat) en u de nodige attestaties aan uw bank aflevert.
De fiscus heeft een lijst opgesteld van dubbelbelastingverdragen waaronder de jaarlijkse taks op effectenrekeningen al dan niet toegepast kan worden. Als u fiscaal inwoner bent van landen zoals Nederland, Spanje, Duitsland en Zwitserland, dan valt u onder een gunstig dubbelbelastingverdrag. Fiscaal inwoners van bijvoorbeeld Luxemburg, Oostenrijk en Zweden zullen echter niet van een vrijstelling kunnen genieten. Voor Nederland zou het gunstregime in de toekomst wijzigen wanneer het nieuwe dubbelbelastingverdrag tussen België en Nederland in werking treedt.
Zelfs wanneer u fiscaal inwoner bent van een land met een gunstig dubbelbelastingverdrag, is het nog steeds opletten geblazen: de vrijstelling geldt immers enkel wanneer u de enige titularis bent van de rekening, of wanneer alle andere titularissen van de rekening ook onder een gunstig dubbelbelastingverdrag vallen. Als dat niet het geval is, en u als niet-rijksinwoner met een
gunstig dubbelbelastingverdrag een Belgische effectenrekening in onverdeeldheid aanhoudt met een Belgisch rijksinwoner of niet-rijksinwoner met ongunstig dubbelbelastingverdrag, is de ganse rekening besmet en valt de ganse rekening onder de effectentaks.
Om de vrijstelling te kunnen genieten, zal u als fiscaal inwoner van een land met een gunstig dubbelbelastingverdrag bovendien verplicht zijn aan de bank onder andere een woonplaatsattest van de buitenlandse fiscus te bezorgen. Dat attest moet jaarlijks hernieuwd worden.
Wanneer een Nederlands rijksinwoner een Belgische effectenrekening met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro aanhoudt, valt hij niet onder de effectentaks. Hij zal vrijgesteld worden als hij aan de bank de nodige attestaties bezorgt.
Wanneer een Belgische effectenrekening met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro in onverdeeldheid wordt aangehouden door een Belgisch rijksinwoner en een Nederlands rijksinwoner, zal op de ganse waarde effectentaks verschuldigd zijn.
Wanneer een Belgische effectenrekening met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro wordt aangehouden op naam van een Belgisch rijksinwoner voor de blote eigendom en Nederlands rijksinwoner voor het vruchtgebruik, zal op de ganse waarde effectentaks verschuldigd zijn.
7. Wat is het tarief van de taks?
Het tarief bedraagt 0,15%.
Als de gemiddelde waarde van uw rekening tussen 1.000.000 euro en 1.015.228,43 euro bedraagt, zal u op uw overzicht zien dat de verschuldigde taks verminderd wordt. Om te vermijden dat u bij een
bedrag net boven 1 miljoen euro het volledige bedrag aan taks zou moeten betalen, voorziet de wetgever in een bijzondere regeling waarbij het bedrag van de taks wordt beperkt tot 10% van het verschil tussen de belastbare grondslag en het drempelbedrag van 1 miljoen euro. Dat is de zogenaamde ‘cap’.
Een voorbeeld: de gemiddelde waarde op uw overzicht bedraagt 1.010.500 euro. Normaal gezien is er
1.515,75 euro aan taks verschuldigd. Door de toepassing van de ’cap’ bedraagt de verschuldigde taks 1.050 euro, zijnde 10% x (1.010.500 – 1.000.000).
8. Hoe wordt de taks ingehouden?
Het bedrag van de verschuldigde taks wordt automatisch ingehouden op uw rekening. Het betreft een bevrijdende inhouding, u moet voor dat bedrag geen bijkomende aangifte indienen. Dierickx Leys Private Bank verzorgt de (anonieme) aangifte, inhouding en doorstorting naar de Belgische Staat.
9. Waar kan u terecht met verdere vragen?
Op de website van de FOD Financiën vindt u een uitgebreide FAQ terug. Als u vragen heeft over uw overzicht of over de toepassing van de jaarlijkse taks op effectenrekeningen, mag u uiteraard steeds contact opnemen met uw beheerder of contactpersoon, of met de juridische dienst op het nummer +32 3 241 09 99.
blogpost over Fiscaal-Juridisch