Aandelen selecteren: op zoek naar Kwaliteit aan een Redelijke Prijs.

28 juni 2021

Aandelen hebben iets mysterieus: het is onmogelijk om de volgende koers te voorspellen. 

Wat biedt dan wél houvast? Om uw vermogen te beschermen en waar mogelijk te doen groeien, gaan de vermogensbeheerders en analisten van Dierickx Leys Private Bank voor een doordachte selectie van aandelen en obligaties, naast een nauwgezette opvolging. 

Dankzij deze methodologie vinden zij Kwaliteit aan een Redelijke Prijs (KWaRP). Kijk even mee hoe zij dit daarin slagen, telkens opnieuw. 

Graag even het totaalplaatje bekijken?

Download de gids Vermogensbeheer

Goed presterende aandelen met een consistente koers en duurzame groei: daarop wil elke belegger wel inzetten. De vraag is alleen hoe die eruit te halen uit het grote wereldwijde aanbod. (En die vraag is niet voor eens en voor altijd beantwoord, maar moet telkens opnieuw beantwoord worden.) 

Laat dat nu precies het vakgebied zijn van vermogensbeheerders en analisten. Bij Dierickx Leys Private Bank gaat het analistenteam op zoek naar KWaRP: Kwaliteit voor een Redelijke Prijs. Want kwaliteit selecteren is een kunst, maar een redelijk prijskaartje maakt het helemaal aantrekkelijk. 

Hoe zoeken - en vinden - zij dit? 

Aandelen selecteren? Nee, bedrijven.

Het aanbod aan aandelen is immens. En het wordt er niet kleiner op. 

Selecteren is dus aan de orde. Zowel voor de eigen strategieportefeuilles als voor de maatwerk portefeuilles voor vermogensklanten, wordt dezelfde methode gehanteerd. 

Belangrijk principe is dat de focus niet ligt op de aandelen, maar op de bedrijven. De selectie zelf is een stapsgewijs proces: 

  • Vertrekpunt: een selectie van Europese en Amerikaanse ondernemingen. 
  • Daaruit weerhouden de analisten bedrijven met een marktkapitalisatie* van minstens € 1 miljard.

*Marktkapitalisatie: totaal aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de beurskoers

Duurzame criteria

Op die +/- 3.700 aandelen laten de analisten vervolgens duurzame criteria los: criteria op basis van ecologische, sociale en bestuurlijke elementen, kortweg ESG (Environmental, Social & Governance).

Sectoren zoals de wapen-, gok- en tabaksindustrie worden totaal geweerd. Ook de uitsluitingslijst van het Ethisch Comité van het Noorse Staatsfonds of Norges-lijst is bepalend. Lees meer over het duurzaamheidsbeleid van Dierickx Leys Private Bank.

Op die manier blijven er nog een 1.000-tal bedrijven over.  

Kwaliteitscriteria

Volgende stap? Op die 1.000 bedrijven past het analistenteam van Dierickx Leys Private Bank een aantal kwaliteitsparameters toe. Zo blijven er +/- 750 namen over. 

Toch nog 750. Dit bewijst dat de duurzame criteria die te maken hebben met ecologische, sociale en bestuurlijke elementen, ook zeer kwaliteitsgebonden zijn. Met andere woorden: een bedrijf dat efficiënt omspringt met grondstoffen en energie zal goedkoper produceren dan zijn concurrent. Maar een werkplek waar de medewerkers zich slecht in hun vel voelen door belabberde werkomstandigheden of ongelijke kansen, draagt negatief bij tot de productiviteit. 

De eigen kwaliteitsparameters van Dierickx Leys Private Bank bevatten criteria over de marktpositie van het bedrijf. Dit gaat over vragen zoals:  

  • geniet het bedrijf schaalvoordelen? 
  • zijn er hoge barrières om de markt te betreden?
  • is de kost voor de klant om naar een concurrent over te stappen hoog en de inspanning zwaar?

Zo ja, dan stijgt het bedrijf op de kwaliteitsladder.

Het finale criterium: de prijs

De beoogde kwaliteit vinden is goed. Maar ook voor kwaliteit kan de prijs te hoog zijn, vindt Dierickx Leys Private Bank. Een bedrijf kan voldoen aan de hoogste kwaliteitscriteria, maar daarvoor een te hoge prijs vragen. Daarom wordt ook ‘redelijke prijs’ als strikt waarderingscriterium gehanteerd. 

Kwaliteit aan een Redelijke Prijs of KWaRP, daar gaan we steeds naar op zoek.”

Over KWaRP gaven onze experten een interessante webinar. Bekijk ‘m hier!

En wat met obligaties?

Niet alleen aandelen moeten doordacht geselecteerd worden. Dat geldt ook voor obligaties. Daarvoor hanteert het analistenteam even strenge criteria en volgt zij de bedrijven op de voet. Van elk dossier checken zij bij de publicatie van resultaten of de bekendmaking van koersgevoelig nieuws de volgende bedrijfsgegevens: 

  • Solvabiliteit: bij voorkeur minimaal 30%.
  • Dekking intrestlasten door de brutobedrijfscashflow: bij voorkeur minimaal 3.
  • Nettoschulden tegenover brutobedrijfscashflow: bij voorkeur maximum 3.
  • Bij voorkeur bedrijven die vrije cashflow genereren.
  • De evolutie van deze factoren over de tijd.

Ook in dit geval is Kwaliteit aan een Redelijke Prijs (KWaRP) hét finale criterium. 

Downloads gids vermogensbeheer

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.