Een nieuw hoofdstuk: de overstap van Johan Lamote naar Dierickx Leys

08 juli 2024

Na een carrière van bijna dertig jaar in de financiële sector besloot Johan Lamote een nieuwe weg in te slaan. In dit artikel vertelt hij over zijn passie voor beleggen, zijn ‘onvoorziene’ start in het bankwezen en zijn overstap naar Dierickx Leys, waar hij als Senior Private Banker opnieuw voldoening en intellectuele uitdaging vindt in zijn werk.

“Hier kan ik een vertrouwenspersoon én adviseur zijn voor klanten: de rol die mij het beste ligt.”

Na een carrière van bijna dertig jaar in de financiële sector maakte Johan Lamote in februari 2024 de overstap naar Dierickx Leys.

Na zijn studies kreeg de geboren en getogen Bruggeling de smaak van het beleggen te pakken via zijn vader. “Hij vroeg mij om mee te helpen in zijn bank- en verzekeringskantoor in Sijsele, terwijl ik mij kon verdiepen in de vacatures die de arbeidsmarkt mij op dat moment bood. Zo ben ik erin gerold. Mijn enthousiasme was zo groot dat ik de beleggingswereld nooit meer verliet.”

Hoe langer, hoe beter

Hoe langer Johan meedraaide in het kantoor, hoe beter hij werd in beleggen. “Mijn vader zag dat ik er voldoening uit haalde en gaf me het vertrouwen om me te specialiseren in beleggingen. Na een tijdje werd het zakenkantoor me echter te eng. Jong en ambitieus als ik was, nam ik deel aan het examen bij Fortis. Ik slaagde met glans en ging er in 1995 aan de slag.”

Nieuwe uitdaging

Na tussenstops bij Petercam en Nagelmackers werkte Johan vier jaar bij Belfius als Senior Wealth Manager. “Ik werkte er voor zeer grote klanten en families. Het beheer van hun portefeuilles werd intern en extern voor hen geregeld. Het boeide mij om hen te begeleiden in hun vermogen en om naar de juiste oplossingen voor hen te zoeken. Toch merkte ik dat ik de rechtstreekse voeling met de aandelenmarkten begon te verliezen; ik miste het. Ik was meer een doorgeefluik dan een beheerder van hun vermogen. Daarom ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.”

Vertrouwenspersoon

In februari 2024 vervoegde Johan het team van Dierickx Leys als Senior Private Banker. Een overstap die hij zich nog geen moment beklaagd heeft. “Doordat ik hier zowel de vertrouwenspersoon als de beheerder ben van de adviesportefeuilles, kan ik actief klanten adviseren. Ik word opnieuw intellectueel uitgedaagd om mee te denken en hou me bezig met de kern van het métier: samen met de klant naar de best passende beleggingen zoeken. Ik merk dat ik weer met passie spreek over mijn beroep en dat ik er veel voldoening uit haal.

De contacten met klanten zijn bovendien niet enkel zakelijk, er wordt al eens gesproken over privézaken. Ze zien mij, hun private banker, als een vertrouwenspersoon met wie ze van gedachten kunnen wisselen. Die adviserende rol ligt mij: praten met de klant, begrijpen wat hij wel en niet wil … Mijn psychologisch inzicht komt hier goed van pas.”

Gepassioneerd team

Voor Johan komt de inhoud van zijn job op de eerste plaats, maar fijne collega’s beschouwt hij als een mooie extra. “Ik deed eerst een maand stage in het hoofdkantoor van Dierickx Leys in Antwerpen.

Ik voelde me meteen welkom in het team. Mijn collega’s zijn even gepassioneerd als ik. Het is aangenaam om met hen te praten over aandelen, obligaties, … Zijn de meningen over een bepaald aandeel verdeeld, dan gaan we in gesprek. Het is waardevol om van gedachten te wisselen: daar worden we allemaal beter van.”

Persoonlijk contact

Johan werkt vanuit het kantoor in Kortrijk. Hij ziet nog een groot potentieel in de regio West-Vlaanderen, niet alleen qua vermogen.

“Ik merk dat veel mensen zich aangesproken voelen door onze manier van werken. Die zoektocht naar het lokale en het ambachtelijke is een algemene tendens van de laatste jaren. Neem nu een boek kopen: in plaats van dat snel online aan te schaffen, kiezen steeds meer mensen ervoor om naar de plaatselijke boekhandel te gaan voor tips. Bij vermogensbeheer is dat net hetzelfde: mensen willen persoonlijk contact en advies op maat. Wij kunnen hen dat bieden.”

Aarzel niet om een afspraak te maken met Johan of een van zijn collega's, via het afspraakformulier.

Lees hier de volledige DLJ van juli 2024.

Ook interessant

blogpost over Medewerkers

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.