Persoonlijk en proactief: advies op maat voor elke belegger

02 oktober 2024

Sinds juni 2024 vormen Malcolm Sutherland en Tom Bultot het team achter het kantoor van Dierickx Leys Private Bank in Leuven. In dit interview delen ze hun visie op adviserend vermogensbeheer, en vertellen ze hoe ze hun klanten begeleiden naar slimme, persoonlijke investeringskeuzes.

Tom en Malcolm, kunnen jullie jezelf kort voorstellen?

Tom: “Na mijn studies Financiën en Verzekeringen heb ik twee jaar bij BNP Paribas Fortis gewerkt. Daarna trok ik met mijn vriendin op wereldreis. Bij terugkomst wist ik dat ik verder wilde in vermogensopbouw en -planning, dus ging ik aan de slag bij Deutsche Bank, waar ik vijf jaar actief was. In die periode volgde ik bijkomende opleidingen in vermogensplanning, wat me verder heeft gevormd tot private bankier. Toen ik in mei 2023 de kans kreeg om het nieuwe kantoor van Dierickx Leys in Leuven te helpen opstarten, voelde dat dan ook als de perfecte volgende stap.”

Malcolm: “Ik heb Japanologie gestudeerd en later een Master in General Management behaald. Na twaalf jaar bij KBC en twee jaar bij Intesa Sanpaolo Wealth Management was het tijd voor iets nieuws. Toen de kans kwam om samen met Tom het nieuwe kantoor van Dierickx Leys in Leuven op te starten, was dat een uitdaging die ik met beide handen heb aangegrepen. We runnen het kantoor nu met veel enthousiasme en toewijding.”

Bij Dierickx Leys leggen jullie de nadruk op adviserend vermogensbeheer. Waarom is dat zo belangrijk?

Malcolm: “Steeds meer banken stappen volledig over op discretionair beheer omdat dit voor hen efficiënter is. Maar bij Dierickx Leys merken we dat veel klanten graag zelf betrokken blijven bij hun portefeuille en mee willen denken. Voor hen draait het niet alleen om rendement, maar ook om persoonlijke keuzes in hun beleggingen. Wij bieden hen daarom gepersonaliseerd, proactief advies, zodat ze echt inspraak hebben.”

Tom: “Maatwerk is de sleutel. Of het nu om jongere of oudere klanten gaat, ze hechten er veel waarde aan dat hun portefeuille echt bij hen past. Dat zorgt ervoor dat ze meer vertrouwen hebben in hun beleggingen en langer in de markt blijven. Onze lokale verankering hier in Leuven maakt die persoonlijke aanpak nog sterker.”

Hoe vertaalt die persoonlijke aanpak zich in de praktijk?

Tom: “We hebben regelmatig contact met onze klanten, maar we passen ons aan hun wensen aan. Soms ontmoeten we elkaar face-to-face, andere keren gebeurt het telefonisch of via e-mail. Alles evolueert continu: de beurzen, fiscaliteit, belastingstelsels, estate planning… We zorgen ervoor dat onze klanten altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.”

Malcolm: “Adviserend beheer maakt dat we vaak sneller een vertrouwensband opbouwen met onze klanten, omdat we meer momenten van overleg hebben. Bij discretionair beheer bespreken we de portefeuille alleen bij grote veranderingen, maar in beide gevallen blijft die persoonlijke relatie cruciaal.”

Hoe werkt dit concreet?

Malcolm: “We werken nauw samen met een team van analisten dat adviezen schrijft over aandelen en obligaties. Die adviezen gebruiken we voor zowel discretionair als adviserend beheer, maar in adviserend beheer kunnen klanten ook zelf met ideeën komen. Deze wisselwerking maakt het adviserend beheer zo waardevol.”

Tom: “Een concreet voorbeeld? Onlangs stuurden we een update naar al onze klanten in adviserend beheer over een kapitaalsverandering bij een bedrijf, met onze visie daarop. Daarna nemen we contact op om te bespreken hoe zij daar tegenover staan. Ze zijn vrij om ons advies te volgen of niet, maar we geven hen wel onze professionele kijk mee.”

Wat vinden jullie het leukste aan jullie job?

Tom: “Het geeft veel voldoening om een vaste waarde te zijn voor klanten, vaak over generaties heen. Je bouwt echt een persoonlijke band op, en dat maakt het werk boeiend.”

Malcolm: “Ik sluit me daar helemaal bij aan. Het mooiste aan dit werk is de vertrouwensrelatie die je met klanten opbouwt. Doordat mensen al op jongere leeftijd met vermogensbeheer beginnen, kan ik hen jarenlang begeleiden. Ik vind het leuk om een sparringpartner te zijn voor belangrijke beslissingen in hun leven en carrière.”

Hoe zien jullie de toekomst van vermogensbeheer?

Tom: “We zien dat steeds meer banken kiezen voor standaardoplossingen en adviserend beheer laten vallen. Dat geeft ons net de kans om ons te onderscheiden met maatwerk. Ook als we straks deel uitmaken van Delen Private Bank, blijft onze focus op adviserend beheer, en we kijken ernaar uit om dat nog verder uit te bouwen.”

Malcolm: “Dierickx Leys staat bekend om zijn persoonlijke aanpak, en dat is precies wat klanten vandaag verwachten. Delen Private Bank deelt dezelfde waarden, dus we zijn ervan overtuigd dat zowel onze huidige als toekomstige klanten zich daar ook thuis zullen voelen.”

Lees hier de volledige DLJ van oktober 2024.

Blijf op de hoogte!