Kathleen De Lanoo

03 januari 2022

Bevoegd voor compliance, risicobeheer en fiscaal & juridisch advies is Kathleen De Lanoo, een juriste met een duidelijke rode compliance-draad doorheen haar carrièrepad die haar onder andere al naar Puilaetco en Banque de Luxembourg bracht. Zij doceert het als vak en zit de examenjury van Febelfin voor. Sinds augustus 2021 maakt ze deel uit van het directiecomité van Dierickx Leys Private Bank en bereidt ze samen met Marleen Dierickx een vlekkeloze start van haar nieuwe rol voor.

Hoe kwam u bij Dierickx Leys Private Bank terecht?
“Een headhunter heeft me gevonden. Een meer leidinggevende functie was iets wat ik al langer ambieerde. Maar de juiste opportuniteit had ik nog niet aangeboden gekregen. Ik was direct getriggerd. Eerst was er vooral gezonde nieuwsgierigheid, maar na het derde gesprek - in volle coronaperiode - wist ik zeker: hier heb ik echt zin in. Wat me vooral aantrok, waren ‘de waarden’: veel aandacht voor mensen, respect, integriteit, die maken effectief deel uit van de onderneming.”

Sinds augustus 2021 loopt ze samen met Marleen Dierickx om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. De andere directieleden leerde ze al kennen tijdens de periodieke samenkomsten. “De teamspirit is goed, we vullen elkaar aan. De discussies zijn soms pittig maar dat mag, want alles verloopt op een respectvolle manier.”

Compliance is dé rode draad in uw carrière. Wat boeit u daarin?
“Eerst was ik advocaat. Daarna ging ik aan de slag in de financiële sector. Toen ik in een private bank werd ingezet voor compliance, wist ik plots waarnaar ik op zoek was zonder het echt te weten. In compliance kan ik echt mijn ei kwijt, een vakgebied dat breder is, met meer vernieuwing en ook meer interactie dan in andere functies. Dus heb ik me daarin ingewerkt en opgewerkt. Ik werd consultant en toen ik uitkeek naar een volgende stap, kwam het telefoontje van de headhunter.”

Wat doet een compliance professional in essentie?
“Ervoor zorgen dat dingen nageleefd worden. Adviseren, maar tegelijk ook controleren of de regels gerespecteerd worden. Aan regelgeving is er alvast geen gebrek. Ik heb vooral te maken met Europese voorschriften. Die veranderen geregeld en breiden voortdurend uit. Bijblijven is de boodschap, en ook zoveel mogelijk digitaliseren om zo efficiënt mogelijk te werken. Er komen zeker nog veranderingen aan met een grote impact. Nieuwe anti-witwasrichtlijnen, voorschriften rond duurzame investeringen en Mifid, bijvoorbeeld.”

Naast compliance krijgt u nog andere bevoegdheden.
“Zeker. Ik kijk ook uit naar de opbouw van een apart riskmanagement team. Wat mijn derde bevoegdheid betreft, keer ik met plezier terug naar de bron waar het in mijn loopbaan allemaal begon, bij de juristen en fiscalisten. Dat is een oude liefde (lacht).”

Waaraan zal u het succes van uw nieuwe job afmeten?
“Eenvoudig: aan drie efficiënt draaiende departementen met gelukkige medewerkers, medewerkers met voldoende zelfvertrouwen om hun job autonoom uit te oefenen. Mensen die ik niet bij het handje hoef te nemen maar zelf weten wanneer ze moeten komen praten. Micromanagement is niet echt mijn ding (lacht).”

U wordt de enige vrouw in het directiecomité. Vroeger waren er vier vrouwen in de raad van bestuur, vanaf 2022 zijn het er zelfs vijf. Heeft dat betekenis voor u of maakt m/v/x voor u weinig uit?
“De juiste persoon op de juiste plaats, daar gaat het om, helaas gebeurt dat niet overal. Bij Dierickx Leys zijn vrouwen altijd goed vertegenwoordigd geweest. Hier is m/v/x een non-issue. Maar dat de goede vrouwelijke vertegenwoordiging mee heeft gezorgd voor wat de bank vandaag is, inclusief de aandacht voor menselijke waarden, daar twijfel ik niet aan.”

Visie rendeert. Waar zal voor u morgen de grote kracht van de bank liggen?
“Waar vandaag de grote kracht al ligt. In de eenvoud van de beleggingsstrategie, zonder complexe
producten, in transparantie voor de klant. Dat is me bijgebleven uit de eerste gesprekken. Een goed product dat begrijpelijk gebracht wordt, daar hunkeren mensen naar. Ook de jongere generaties, merk ik zelf in onze familie. De kracht ligt eveneens in de persoonlijke aanpak en aandacht voor mensen.
En voldoende digitale ondersteuning voor die persoonlijke benadering.”

Ook interessant

blogpost over Medewerkers

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.