Marleen Dierickx en voorzitter Herman Hendrickx treden terug uit het directiecomité

01 oktober 2021

Dierickx Leys Private Bank blijft evolueren, zoveel is zeker. Eind 2021 verlaten twee bekende gezichten het directiecomité: voorzitter Herman Hendrickx en directielid Marleen Dierickx. De ene na een loopbaan van 40 jaar, de andere na 36 jaar. Hét moment om even terug te blikken en vooruit te kijken. De rode draad in hun verhaal? Vernieuwing én continuïteit, liefst mooi in evenwicht.

Herman Hendrickx wordt 64 in november 2021, Marleen Dierickx wordt 60 in 2022. Voor beide is december 2021 het moment om de operationele dienst te verlaten en hun zitje in het directiecomité aan anderen over te laten. Die stap zijn zij al sinds 2020 aan het voorbereiden. Maar helemaal weg van het schip gaan zij niet. Hoe dat precies zit, laten we hen zelf vertellen.

Eind 2021 stapt u uit het directiecomité. Waarom deze stap?
Herman Hendrickx: “Omdat het na een loopbaan van 40 jaar bij de bank goed is om de teugels in andere, jongere handen te geven en zo door vernieuwing de continuïteit van de bank te verzekeren. Veertig jaar geleden begon ik na mijn studies TEW, een jaar lesgeven en mijn legerdienst, in juni 1981 als stagiair bij de toenmalige beursvennootschap Wilfried Dierickx.

Zoals elke nieuwe medewerker (toen ongeveer 7) begon ik onderaan de ladder met de liquidatie, de
fysieke omruil van effecten tegen geld. ‘Allround’ zijn en doen was een vereiste én een voordeel, want je leerde de stiel al doende en kreeg zo alle aspecten van de job onder de knie.

In 1988 werd ik vennoot in het bedrijf en kon ik 10% van de aandelen verwerven. Daarvoor moest ik wel de titel van wisselagent behalen. In 1996, na de fusie met beursvennootschap Verbeeck en Leys en het terugtreden van Wilfried Dierickx uit de dagelijkse leiding, werd ik voorzitter van het directiecomité en samen met Monique Leys, afgevaardigd bestuurder van de Beursvennootschap Dierickx, Leys N.V.

De functie van voorzitter is door de jaren heen geëvolueerd en omvat nu vooral de bevoegdheden IT, financiële- en effectenboekhouding, secretariaat en het overzicht behouden op alle operationele aspecten. Juist door open te staan voor vernieuwing konden we die continuïteit sinds 1901 realiseren.”

Marleen Dierickx: “Vijfendertig jaar geleden ben ik begonnen als ‘bode’ van de toen nog papieren effecten naar en van de beurs. Een start onderaan de ladder, net zoals Herman. Daarna doorliep ik bijna alle afdelingen en kreeg ik HR erbij. In 1995 kwam ik in de directie terecht, kreeg ik kantoor Mortsel onder mijn hoede en kwamen er nog andere bevoegdheden bij. Het was een loopbaan van veel bijleren, steeds aanpassen, nieuwe mensen leren kennen, nooit stilstaan. 

Samengevat: het is een bijzonder boeiende maar ook zware job, die bovendien voor mij nauw verweven is met het familiale leven. Nu mijn echtgenoot aan het uitbollen is, heb ik ook de knoop doorgehakt.”

Wat is de sleutel tot de continuïteit van Dierickx Leys Private Bank, 120 jaar ondertussen?
Herman: “Een constante pijler voor de continuïteit zijn onze waarden: het in evenwicht houden van de belangen van onze cliënten, onze medewerkers en de aandeelhouders. Een correcte verhouding tussen deze stakeholders zorgt ervoor dat we met hen een langetermijnrelatie willen en kunnen aangaan. Winst om de winst - of groei om de groei - hebben we nooit hoog in het vaandel gedragen. De meerwaarde die wij leveren aan onze klanten én onze medewerkers is dan ook meer dan dat.”

Marleen: ”Ook naar het evenwicht tussen continuïteit en vernieuwing hebben we altijd heel hard gestreefd. Die vernieuwing hebben we altijd geleidelijk ingevoerd. Ook in ons personeelsbeleid. Nieuwe mensen aantrekken is noodzakelijk als je groeit, maar we koesteren ook graag langetermijnrelaties met onze medewerkers. Net als met onze klanten. Die visie rendeert. Daarom ook bereiden we ons vertrek grondig voor. Zo kunnen we de nieuwkomers goed inwerken in de taken, onze manier van werken én onze cultuur. Zij werden geselecteerd op basis van hun knowhow en competenties, maar ook hun normen, waarden en positieve attitude. Het is vooral belangrijk dat de cultuur, het DNA van onze bank bewaard blijft.”

Hoe zorgt u verder mee voor die continuïteit?
Herman: “We blijven actief in de raad van bestuur en diverse subcomités. Op die manier blijven we betrokken bij de bank, zij het niet meer in een uitvoerende functie, maar in een strategische en adviserende rol. We blijven dus mee bepalend voor de strategie, maar niet als een bemoeizuchtige schoonmoeder (lacht). Wij dringen onszelf niet op. Maar als men ons nodig heeft, zijn we er.”

Marleen: “Zelf zal ik mijn rol van afgevaardigd bestuurder van de Stichting Dierickx Van den Broeck nog beter kunnen invullen en zo de visie van de hoofdaandeelhouder beter vertolken. En binnen de raad van bestuur wil ik vooral op vlak van HR en compliance mijn steentje blijven bijdragen.”

Tot voor kort zetelden vier vrouwen in de raad van bestuur. Dat kreeg zelfs aandacht op Radio 1. Blijft dat zo?
Marleen: “Bij ons zijn al lang veel vrouwen aan de slag, ongeveer de helft van alle medewerkers, ook in leidinggevende functies. Dat is uitzonderlijk in de bankwereld, een typische mannenwereld. Dit heeft onze bank ook gemaakt tot wat zij is. In het nieuwe directiecomité zetelt nog één vrouw, Kathleen De Lanoo. Maar in de raad van bestuur blijven we goed vertegenwoordigd met momenteel vijf vrouwen, en Monique Leys als voorzitter. Diversiteit blijft een van onze kernwaarden en zit dus in de hele organisatie.”

Wat verandert er concreet in het directiecomité?
Herman: “De voorzittersstoel van het directiecomité wordt vanaf januari 2022 ingenomen door Filip
Decruyenaere, reeds 4 jaar actief bij ons en uitvoerend bestuurder. Het zitje van Marleen Dierickx gaat naar Kathleen De Lanoo. In oktober 2021 treedt ook Luc Van den Broeck aan die mijn bevoegdheden buiten het voorzitterschap overneemt.”

Marleen: “De herschikking gaf ons een uitgelezen kans om de bevoegdheden die nogal verspreid waren, beter te verdelen: Kathleen De Lanoo wordt verantwoordelijk voor compliance, risicobeheer en fiscaal & juridisch advies, Luc Van den Broeck voor financiële administratie, IT en personeelsbeleid. Inge Sinnaeve neemt mijn functie van compliance officer over. Alle leden van het directiecomité kunnen op onze steun rekenen. Niet alleen de nieuwe, maar ook de blijvende leden zoals Sven Sterckx die zijn sporen heeft verdiend bij de bank, al 30 jaar. Zij zullen de bank uitstekend leiden!”

Nog even terugblikken. Wat was het mooiste moment, wat het moeilijkste?
Marleen: “Er zijn veel mooie momenten geweest. Ik denk aan de huldiging van mijn ouders bij hun pensionering in 1996, het feest van ons 100-jarig bestaan in de Bourla (2001), de fusie met Verbeeck & Leys en Beursvennootschap Lawaisse … Moeilijk vond ik soms het vertrek van medewerkers, het team is altijd vrij hecht geweest. En het overlijden van mijn ouders, natuurlijk. Dat was ook professioneel zwaar omdat ze me hierin altijd gesteund hebben.”

Herman: “Een mooiste moment uitkiezen is onbegonnen werk. Eigenlijk was de hele groei van ons bedrijf 40 jaar lang het mooiste voor mij. En natuurlijk ook genieten van de successen van klanten en medewerkers, voorzitter mogen zijn ... Daartegenover staan moeilijke momenten, de bankencrisis
uiteraard, de ‘crashes’. Maar ook het overlijden en zware tegenslagen van medewerkers vallen zwaar. En zoals Marleen zei: het vertrek van medewerkers. Dan stel je je altijd vragen. Maar bepaalde ambities gaan je bedrijf nu eenmaal te boven. Daarnaast zijn er soms ook zware discussies en
beslissingen die je niet kunt vermijden, terwijl ze een impact hebben op de persoon in kwestie. Dat kan een ontslag zijn, het sluiten van een vestiging ... ”

Hoe ziet u Dierickx Leys Private Bank van morgen?
Herman: “Willen we nog verder groeien? Ja, natuurlijk. Je bent verplicht te groeien om de noodzakelijke body te verwerven en stabiliteit te bieden. Maar zoals ik al zei, groeien om te groeien doen we niet. En organisch groeien is niet zo makkelijk. We blijven dus uitkijken naar opportuniteiten. De kans bestaat dat we nog meer overnames doen, hoewel het aantal kleine(re) beursvennootschappen almaar kleiner wordt. En ja, we zijn ook wel een beetje kieskeurig (lacht).
Gecontroleerd, doordacht, kwalitatief groeien is de boodschap.”

Marleen: “Morgen zullen we nog steeds een onafhankelijk familiaal bedrijf zijn, dat blijft een constante. Zelfs al ervaren we soms interesse van andere, grotere partijen. Die mogen op de koffie komen. Maar wij blijven onze eigen koers varen. We kunnen het zelf managen. Persoonlijk contact en vertrouwensrelaties opbouwen, dat zal altijd typisch Dierickx Leys Private Bank zijn - en blijven.

Wat brengt de toekomst voor u persoonlijk? Wat gaat u doen met al die vrije tijd?
Herman: “Dat weet ik eerlijk gezegd nog niet helemaal. Ik ben vrij sportief, speel tennis, padel en volley, en ik zwem graag. Natuurlijk zijn er de kinderen en kleinkinderen. Ik lees ook veel. Er is de raad van bestuur. En ik zie mezelf vrijwilligerswerk doen. Maar eerlijk gezegd heb ik toch een beetje angst voor die vele vrije tijd. Ik laat het op mij afkomen.”

Marleen: “Ik ben niet zo sportief en heb geen kleinkinderen, maar wel een gehandicapte oudste zoon die tijdens de week in een zorgtehuis verblijft. Met hem wil ik graag lange wandelingen en fietstochten maken. Dat zal mijn conditie ook goed doen. Daarnaast heb ik veel familie en vrienden in het buitenland. Die ga ik wellicht uitgebreid bezoeken. Als corona het toelaat, natuurlijk.”

Ook interessant

blogpost over Medewerkers

Blijf op de hoogte!

Reacties (2)