Pijlers Adviserend Beheer 5: Sustainability, de pijler van de toekomst.

07 augustus 2021

Sustainability of 'duurzaamheid' is de nieuwste pijler van de adviserende portefeuilles bij Dierickx Leys Private Bank. Onze beheerders verwijzen ook wel eens gerichter naar 'Green Deal aandelen' wanneer ze over deze pijler spreken.

Hoewel onze portefeuilles per definitie vanwege hun onderliggende beleggingsfilosofie (KWaliteit Aan een Redelijke Prijs) reeds een zeer sustainable of 'duurzaam' karakter hebben, wordt er met de aandelen in deze pijler een accent gelegd op bedrijven die activiteiten uitoefenen die gericht zijn op het bijdragen aan een duurzame(re) wereld.

Hierbij kan er ook specifiek gekeken worden naar spelers die voordeel halen uit de Europese Green Deal, een reeks beleidsinitiatieven van de Europese Commissie om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, en zijn Amerikaanse tegenhanger de Green New Deal.

Wanneer is een bedrijf sustainable?

Hét acroniem van het voorbije jaar is misschien wel ESG. U heeft het wellicht talloze keren zien voorbij komen in allerhande artikelen met de vermelding dat bedrijven die inzetten op ESG de toekomst zijn.

Ter opfrissing; ESG staat voor Environment, Social & Governance. Kort gezegd: duurzaam zijn op ecologisch, sociaal en beleidsmatig vlak. Het duurzaamheidsbeleid van Dierickx Leys Private Bank, dat toegepast wordt in al onze fondsen en portefeuilles, kunt u trouwens hier doornemen.

Bedrijven die duurzaam of ‘sustainable’ zijn, dragen hun steentje bij door in duurzame sectoren actief te zijn of door hun activiteiten op een duurzame manier uit te oefenen met respect voor alle stakeholders

Zo kunnen voorheen vervuilende bedrijven zich ontpoppen tot duurzame bedrijven door groenere producten of diensten aan te bieden. Maar hier blijft het niet bij: zo willen we nuanceren dat duurzame bedrijven ook een bijdrage leveren aan de sociale rechtvaardigheid en het vrijwaren van het welzijn van zijn werknemers. 

Om verschillende duurzame initiatieven te stroomlijnen bestaan er 'doelstellingen' die bedrijven kunnen volgen, denk maar aan de SDG ('Sustainable Development Goals') van de Verenigde Naties met oog op 2030.

Presteren duurzame bedrijven beter?

Duurzame bedrijven spelen in op een veranderende vraag, tijdsgeest en manier van werken.

Bedrijven die dergelijke flexibiliteit tonen, zijn doorgaans kwalitatief sterk en hebben mooie groeivooruitzichten aangezien ze de vinger aan de pols houden van hun afzetmarkt.

Het is echter belangrijk om niet in de val te trappen van 'greenwashing' waarbij bedrijven zich duurzamer voordoen dan werkelijk het geval is. Door middel van een diepgaande analyse van het bedrijf, kunnen de beheerders van Dierickx Leys Private Bank zich een getrouw beeld vormen van hoe duurzaam een bedrijf is en of het een kwalitatief bedrijfsmodel heeft dat op lange termijn kan groeien.

Bedrijven die duurzaam zijn, hebben een streepje voor: als een bedrijf bijvoorbeeld efficiënt omspringt met grondstoffen en energie, zal het goedkoper produceren dan zijn concurrenten. Sustainability negeren kan ook nefaste gevolgen hebben, en niet enkel op het klimaat: een werkplek waar de medewerkers zich slecht in hun vel voelen vanwege belabberde werkomstandigheden of ongelijke kansen van welke aard dan ook, draagt negatief bij tot de productiviteit.

Duurzaamheid is een thema dat meer en meer aan populariteit wint. Het draagvlak is dan ook zeer breed met nationale overheden die steun bieden aan duurzame oplossingen en bedrijven, wat enkel positief kan zijn voor bedrijven met een sterk duurzaamheidsbeleid.

Meer weten?

Bent u benieuwd welke Green Deal aandelen concreet deel uitmaken van een portefeuille in adviserend beheer? En vooral, waarom precies die specifieke bedrijven?

Ontdek het dankzij de concrete visie van een adviserende vermogensbeheerder. Plan een vrijblijvende afspraak in:

Boek uw afspraak ›

Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we onze visie op de huidige markten, luisteren we hoe u graag het liefst te werk gaat en wat belangrijk is voor ú. Met andere woorden: wij leveren maatwerk.

New call-to-action

 

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Reacties (1)