"Vertrouwen bouwen gaat vóór alles in teambuilding”

01 oktober 2021

Op 30 september 2021 was zij gastspreker bij de opening van de nieuwe kantoren in Kortrijk: Ann Wauters, captain van de Belgian Cats. Teambuilding is een thema waarop ze graag ingaat na een lange, bijna legendarische carrière bij talrijke teams over de hele wereld. Niet toevallig zijn er veel raakpunten tussen teambuilding in de sport en daarbuiten, in bedrijven en organisaties. Maar dat laten we haar graag zelf vertellen.

Om met de deur in huis te vallen: op de valreep vóór de halve finale van de Olympische Spelen naar huis gestuurd worden, dat maakte uiteraard emoties los bij je team, de Belgian Cats. Zijn die emoties ondertussen al gaan liggen?

Ann Wauters: “Eerlijk? Die emoties zijn er nog. Je kan dat puur rationeel bekijken, maar het is en blijft een grote ontgoocheling, ook nu nog. Tegelijkertijd moet je blijven beseffen dat dit erbij hoort, bij de sport en bij het leven. Verder gaan is de boodschap. En eruit leren. Ondertussen kijkt het team alweer vooruit, naar de Olympische Spelen 2024.”

Hoe verwerk je een grote teleurstelling met een team? Snel over naar ‘training as usual’ of neem je de tijd om alles te analyseren?

“Dat hangt er natuurlijk van af. Bij een match heb je gewoonweg weinig tijd om er lang bij stil te staan. Dit was iets anders, natuurlijk. Het einde van een hele cyclus, het einde van een mooi verhaal. Dat had een grote impact. Natuurlijk hebben we uitvoerig geëvalueerd wat beter kon. Maar de mindset is altijd: blijven leren en groeien, beter worden als ploeg. Blijven hangen, nee.” 

Eruit leren: kan je dat even concretiseren?
“Je leert daar zoveel uit. Ook dingen die ik soms meegeef aan mijn kinderen, een soort levenslessen uit de sport. Je moet beseffen dat je voor mooie dingen vaak een lange weg moet afleggen. Je leert de waarde kennen van inspanningen leveren, dat moet je aan den lijve ondervinden. En nee, je wordt niet veerkrachtig geboren. Je moet het worden. Veel gaat niet zoals gepland, mentale kracht kan je aanleren. Ondanks de nederlaag hebben we als team haast ongelooflijke dingen bereikt, meer dan verwacht. Met de gebundelde kracht van 10 hebben we onszelf overtroffen.

De lessen uit de sport kan je doortrekken naar het leven: niet alles is goed, gemakkelijk of leuk. Daarmee leren omgaan is bepalend voor succes.”

Visie rendeert, dat bewijzen jullie op jullie eigen manier. Vanuit welke visie hebben jullie die grenzen verlegd?
“We hebben onze dromen durven uitspreken en we zijn erin gaan geloven. Met hard werk en doorzettingsvermogen hebben we onze olympische droom kunnen realiseren. Op die weg was ons team altijd belangrijker dan gelijk welk individu.”

Is het met jouw lange ervaring nog mogelijk om bij te leren?
“Je blijft constant bijleren, elke dag, en zeker in teamverband. Natuurlijk zijn er ook de fysieke limieten. Naarmate je ouder wordt, moet je andere dingen doen om goed te blijven (lacht). Om te blijven leren moet je ervaringen delen, jongeren meehelpen begeleiden … Teamdynamiek is iets heel speciaals.”

Zijn er andere teams die jou inspireren?
“Die zijn er zeker, ook in andere sporten. Zo heb ik de Belgische ‘hockeymannen’, de Red Lions, van dichtbij gevolgd. Net als wij willen zij ook in ploegsporten resultaten op het hoogste niveau neerzetten. Het is heel inspirerend om dit te realiseren als ‘het kleine België’. Daarnaast vind ik het ook heel boeiend om te zien hoe bedrijven worden geleid en hoe zij in teams werken. Hoe zetten zij hun waarden om in praktijk op de werkvloer? Hé ja, daarvoor een specifieke training opzetten zou boeiend kunnen zijn!”

In jouw presentatie over teambuilding focus je op vier kernelementen om een sterk team te bouwen: vertrouwen bouwen, conflicten managen, betrokkenheid verankeren en verantwoordelijkheid geven/nemen. Welk is het belangrijkste volgens jou?
“Het zijn allemaal elementen die nodig zijn voor succes in een team. Maar het eerste is toch de nummer één. Zonder vertrouwen wordt al het andere moeilijk, want dan zit iedereen op zijn eigen eiland. Investeren in vertrouwen bouwen maakt al de rest makkelijker én het rendement veel hoger.
Hoe je dat doet? Dat begint met elkaar beter te leren kennen. En met ‘delen’: bijvoorbeeld dingen die nog niemand van het team weet. Dat kunnen hoogtepunten maar ook laagtepunten uit ons leven zijn. Elkaar op een andere manier leren kennen door iets samen te doen buiten de sport of het werk. Kan soms wonderen doen. De sociale rol van een captain of teamleader die zorgt voor een optimale sfeer in de groep, is niet te onderschatten.”

Welke van de vier is het moeilijkste?
“Dat is toch wel omgaan met meningsverschillen. Dat is soms niet simpel. Voor ons blijft dit een werkpunt: op een rustige, respectvolle manier conflicten uitpraten. Maar met een stevige basis aan vertrouwen lukt dat wel. En soms heb je genoeg aan korte boodschappen, zeker op het veld moet dat kunnen.”

Moet je als captain soms streng zijn?
“Als ploeg moet er vertrouwen en betrokkenheid zijn om samen achter een doel te gaan staan. Daarover moet je elkaar kunnen aanspreken. Wij geven elkaar zeker feedback, voortdurend. Dat is belangrijk, want alleen zo kan je vooruitgaan. Het gaat niet over ‘op het matje roepen’, wel praten over verantwoordelijkheden, bijvoorbeeld.”

Heb je nog een leiderschapstip?
“Er zijn veel soorten van leiderschap. Daar worden ook veel boeken over geschreven (lacht). Maar ieder team is anders. Voor ons werkt gedeeld leiderschap goed. Ik hoef dan als kapitein niet alles alleen te beslissen. Ik geloof heel hard dat elk zijn eigen sterktes moet gebruiken. Meer dan grote strategieën uitzetten. De kunst om een gedeeld ‘wij’-gevoel te creëren, daar gaat het om.”

What’s next? Op je website lezen we: De komende jaren wil ik vooral mijn ervaringen delen met de wereld om zo jonge sportvrouwen te inspireren om hun droom te volgen, maar vooral dat ze op die manier zich goed voelen met wie ze zijn.  Met meer dan 25 jaar ervaring in teamwork op het hoogste niveau, zet ik ook graag al mijn ervaringen om in leerrijke en inspirerende lessen waarmee jij jouw team en bedrijf naar een hoger niveau brengt.

Wat wordt dé volgende uitdaging voor jou, Ann Wauters?
“Een goed evenwicht vinden tussen een gezinsleven, professionele uitdagingen, sociaal leven en kleine sportieve ambities. Ik krijg de kans om aan een tweede professionele carrière te beginnen. Daarin zou ik heel graag impact willen hebben en gepassioneerd mijn ervaringen uit de sportwereld kunnen doorgeven.”

Veel succes, Ann!

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!