De visie van Sven Sterckx op 2023! Episode 3: TINA has left the building

10 februari 2023

Het beleid van de structureel lage rente heeft niet enkel haar sporen nagelaten op de economie, ook voor de beleggingswereld was de negatieve rente navenant. Het is in deze periode dat het acroniem TINA (There Is No Alternative) in de financiële wereld opgang maakte: de rentevoeten zijn zo laag, of zelfs negatief, waardoor obligaties niets opbrengen en er voor beleggers geen alternatieven waren voor aandelen. Met andere woorden zorgde de zoektocht naar een positief rendement ervoor dat vele beleggers de voorbije jaren het risicoprofiel van hun portefeuille hebben verhoogd. Nu de rente bijna is genormaliseerd is het hét moment om ook het risicoprofiel van uw portefeuille te normaliseren.

De rentestijging vorig jaar heeft ervoor gezorgd dat zowel aandelen als obligaties rendementen met rode inkt schreven. Dit is echter een noodzakelijk kwaad als we op een langere termijn een positief rendement willen halen met obligaties. Niet enkel de rente is gestegen het voorbije jaar. De vrees voor de recessie zorgde ervoor dat ook de credit spread steeg. Een investering in kwalitatief sterke bedrijfsobligaties geeft hierdoor vandaag de dag terug een goed rendement.

Dierickx Leys is niet enkel positief over de obligaties, ook voor aandelen verwachten wij positieve rendementen in 2023. Alle factoren geven groen licht voor een goed beursjaar. Er is geen recessie op komst, inflatie is eerder aan het dalen en we verwachten de piekrente in het eerste kwartaal van dit jaar. Allemaal positieve signalen voor aandelen. We zijn niet enkel positief voor de Amerikaanse aandelen, maar ook voor de Europese aandelen verwachten wij dat nagenoeg al het slechte nieuws in de koers verrekend zit. Als iedereen verwacht dat er een crisis komt, dan is die ook verrekend in de koersen.

Conclusie

Zowel in Europa als in Amerika gaan we ervan uit dat de inflatie dit jaar sterk zal dalen. Dit zal er mede voor zorgen dat de centrale banken de rente niet te veel meer gaan optrekken. Er wordt zeer veel gesproken over de recessie maar in de cijfers zien we deze niet naar boven komen. We verwachten ook niet dat deze zich in 2023 zal manifesteren, afgezien van enkele Europese landen die een te grote afhankelijkheid hebben van Rusland.

Dit schept een positief klimaat voor zowel aandelen als obligaties en is een uitgelezen kans om het oude risicoprofiel van de portefeuille te herstellen.

Ik wens jullie het beste voor 2023.

Heeft u hierover vragen of wilt u dieper ingaan op dit onderwerp? Kom er zeker over praten met ons. Contact opnemen kan via 'Maak een afspraak'.

 

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.