Pijlers Adviserend Beheer 4: Luxury, een pijler die uw portefeuille doet blinken.

31 juli 2021

We zijn inmiddels halfweg deze nieuwe blogserie met deze week in het vizier de meest tastbare en eenvoudigst te begrijpen pijler: Luxury.

Iedereen kent de grote namen in de luxesector, maar hoe ontdekken de beheerders van Dierickx Leys Private Bank de pareltjes die uw portefeuille doen blinken? We gaan er hieronder verder op in.

Wat is de sterkte van de luxesector?

Het is vanzelfsprekend dat het gros van de bedrijven die actief zijn in de luxesector voornamelijk tastbare goederen op de handelsbalans hebben staan (denk maar aan een voorraad producten).

Dit in tegenstelling tot technologie-aandelen die meer inzetten op pure intellectuele eigendom (zie blog over de pijler ‘Technology’).

De sterkte van deze bedrijven ligt dan ook in het feit dat ze een enorm sterk product of merk hebben. Dit wilt zeggen dat ze, ongeacht de concurrentie, aan hun eigen prijszetting kunnen doen.

Ze hebben een hoge naamsbekendheid en doorgaans een lange historiek. Producten of diensten van bedrijven uit de luxesector zijn daardoor zeer moeilijk te kopiëren.

Ze bevinden zich dus in een ‘luxepositie' vergeleken met bedrijven in competitievere segmenten van de markt. Ze zijn ook weerbaarder tegen crisissen en de vraag naar hun producten herstellen sneller, zoals we vaststellen in de Aziatische markten.

Een bijkomende trend is dat de spelers in deze sector volop inzetten op digitalisering wat het niet enkel mogelijk maakt om hun producten online te verkopen maar ook om te timmeren aan de online aanwezigheid van hun merk.

Welke bedrijven uit de luxesector?

Net zoals voor elke pijler, is het belangrijk om ook hier een sterke visie toe te passen en te weten welke bedrijven in de luxesector op te nemen en welke net niet.

Doorgaans gaan de adviserende beheerders van Dierickx Leys Private Bank de nummer 1 uit de sector selecteren om op te nemen in de portefeuilles.

Deze speler heeft namelijk het sterkste merk, een sterke prijszettingspositie ('pricing power') en kan genieten van een trouwe groep consumenten in moeilijkere tijden.

Door diepgaande analyse van een bedrijf kunnen de beheerders achterhalen of het bedrijf al dan niet als 'luxe' bestempeld mag worden, en of het niet enkel gaat om een hype die niet duurzaam zal groeien in de toekomst.

Belangrijk is ook te beseffen dat de luxesector eveneens een dienst of ervaring kan omvatten, of gewoonweg een bedrijf is dat een duurder segment van een 'gewoon' product aanbiedt.

Nog een tastbaar bewijs nodig dat de luxesector potentieel heeft en dus thuishoort in uw portefeuille? Kijk maar naar de rijkste mensen ter wereld: niet toevallig staat luxetycoon Bernard Arnault comfortabel naast techgiganten Bill Gates, Elon Musk en Jeff Bezos op het lijstje.

Meer weten?

Bent u benieuwd welke aandelen uit de luxesector deel uitmaken van een portefeuille in adviserend beheer? En vooral, waarom precies die specifieke bedrijven?

Ontdek dit dankzij de concrete visie van een adviserende vermogensbeheerder. Plan een vrijblijvende afspraak in:

Boek uw afspraak ›

Tijdens dit kennismakingsgesprek bespreken we onze visie op de huidige markten, luisteren we hoe u graag het liefst te werk gaat en wat belangrijk is voor ú. Met andere woorden: wij leveren maatwerk.

New call-to-action

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!