Barco

05 juli 2023

Dit is een samenvatting van de conclusies uit de studie. De volledige studie is te raadplegen via https://www.dierickxleys.be/nl/studies/barco.

Barco – oorspronkelijk de Belgian American Radio Corporation – werd in 1933 opgericht. Zoals de naam al suggereert, voerde het bedrijf Amerikaanse onderdelen in die, tezamen met Belgische onderdelen, werden geassembleerd tot radio’s. Enkele decennia later begon Barco met de ontwikkeling van televisies. Dat betekende het begin van een reeks innovaties en mijlpalen voor het bedrijf. In de jaren ‘80 en ‘90 groeide Barco gestaag en diversifieerde het zijn productportfolio. Het bedrijf ontwikkelde projectoren voor bioscopen, medische beeldvormingssystemen en videowalls voor controlekamers. Barco zette volop in op onderzoek en ontwikkeling (R&D), wat leidde tot de introductie van geavanceerde beeldverwerkingstechnologieën en displayoplossingen. Tot op de dag van vandaag is Barco actief in beeldvormingstechnologie en visualisatieoplossingen. Zowat een kwart van de werknemers is actief in de R&D-afdeling.

Prestaties en innovaties
Met een sterke focus op innovatie heeft Barco talloze technologische mijlpalen bereikt. Het bedrijf was een van de pioniers in digitale cinema en introduceerde in 2001 de digitale cinemaprojector. Dat betekende een revolutie in de filmindustrie en legde de basis voor de digitale transformatie van bioscopen wereldwijd.

Naast de cinema-industrie heeft Barco zijn aanwezigheid uitgebreid naar verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, entertainment, verkeersbeheer, defensie en nog veel meer. Het bedrijf biedt oplossingen voor medische beeldvorming, simulatie en virtual reality, ledtechnologieën en visualisatieplatforms.

Een van de opmerkelijke prestaties van Barco is de ontwikkeling van ClickShare, een draadloos vergaderruimtesysteem dat laptops naadloos verbindt met het scherm, video & audio van de vergaderruimte. Met ClickShare kunnen gebruikers met één klik inhoud delen vanaf hun laptops of mobiele apparaten, zonder dat er technische expertise vereist is. Dat heeft de manier waarop bedrijven en professionals communiceren en samenwerken aanzienlijk vereenvoudigd.

Invloed en wereldwijde aanwezigheid
Barco heeft wereldwijd een sterke aanwezigheid opgebouwd met kantoren in meer dan 90 landen.
Het bedrijf werkt samen met talloze klanten, variërend van kleine bedrijven tot grote multinationals
en overheidsinstellingen. De innovatieve producten en oplossingen van Barco hebben bijgedragen aan het verbeteren van verschillende aspecten van het dagelijks leven, variërend van entertainmentervaringen tot medische diagnostiek en verkeersveiligheid.

Financieel
In 2022 zag Barco de resultaten flink herstellen, na twee mindere jaren. De omzet steeg in 2022 met
31,6 % tot 1,06 miljard euro, terwijl de nettowinst herstelde van 8,9 miljoen euro in 2021 naar 75,2 miljoen euro in 2022.

Barco publiceerde recent een degelijke tradingupdate over het eerste kwartaal.

De omzet in het eerste kwartaal is met 20 % toegenomen tot 247 miljoen euro. Het aantal nieuwe orders groeide met 16 % aan tot 286,6 miljoen euro, vooral dankzij de flinke stijging van laserprojectoren voor cinema’s.

In de divisie Entertainment was er een omzetstijging van 55 % tot 104 miljoen euro, met dank aan het herstellend aantal cinemabezoeken en de hoge vraag naar energiezuinige laserprojectoren met uitstekende beeldkwaliteit. In de divisie Enterprise was er een omzetgroei van 12 % tot 69 miljoen euro dankzij de ‘terugkeer naar kantoor’ (met dan vooral steun van de vergadertool Clickshare). De divisie Healthcare tot slot, doorgaans de sterkhouder van de groep in moeilijkere tijden, stelde deze keer wat teleur met een omzetdaling van 5 % tot 74 miljoen euro.

Het management bevestigde de eerdere jaarprognose waarbij gemikt wordt op een omzetgroei van
10 tot 15%.

Conclusie
Barco, het Belgische bedrijf dat begon als een producent van elektronische componenten, heeft zich
ontwikkeld tot een wereldwijde pionier op het gebied van beeldvormingstechnologie en visualisatieoplossingen. Met zijn geschiedenis van innovatie, opmerkelijke prestaties en wereldwijde invloed heeft Barco de manier waarop we informatie waarnemen, delen en begrijpen aanzienlijk beïnvloed. 

Lees hier de volledige DLJ van juli 2023.

Ook interessant

blogpost over Vermogensbeheer

Blijf op de hoogte!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.